Stel getrouwd in de metaverse: bindend of niet?
Virtueel huwelijk

Stel getrouwd in de metaverse: bindend of niet?

07-02-2022 12:53 Laatste update: 12:53

Een Amerikaans stel is afgelopen weekend getrouwd in Decentraland, een virtuele wereld in de metaverse. Het is nog maar de vraag of dat huwelijk in de echte wereld juridisch bindend is.

Er waren zo’n tweeduizend gasten aanwezig op het virtuele huwelijk van Ryan en Candice Hurley. De twee hadden ook getuigen gevraagd en hadden advocatenkantoor Rose Law Group ingehuurd om het huwelijk juridisch rond te maken. Het stel liet zelfs een officier van justitie komen.

"Omdat de metaverse nog in zijn kinderschoenen staat, hebben wij een juridisch paradigma voor een legaal bindend huwelijk ontwikkeld," zegt advocate Jordan Rose tegen de Cointelegraph. Het huwelijk vond plaats op virtueel grondgebied dat eigendom is van Rose Law Group. 

Virtuele huwelijkse voorwaarden

Omdat virtuele huwelijken nog relatief onbekend terrein zijn, moest Rose Law Group creatief omgaan met het papierwerk. Daarbij werd een virtuele versie van de huwelijkse voorwaarden gemaakt die zowel de virtuele identiteit als de virtuele bezittingen van de partijen vastlegt via de blockchain-technologie. 

Ook het huwelijkscertificaat is uniek. Dat laatste registreerde de virtuele identiteiten van het koppel en de plaats van het huwelijk als NFT op de blockchain. Een NFT is een digitaal certificaat van echtheid dat aantoont wie de eigenaar is van een digitaal object. Met het NFT-huwelijkscertificaat hoopt het koppel dus te bewijzen dat zij effectief getrouwd zijn. 

Maar het zou best kunnen dat het huwelijk toch niet juridisch bindend. is. Volgens de American Marriage Ministries is het alleen legaal om virtuele huwelijken uit te voeren als het paar 'elkaar in real-time kan zien en zonder het uiterlijk aan te passen'.

Technische problemen

De juridische status van het huwelijk is niet het enige probleem dat de Hurleys ondervonden. Zo had Decentraland moeite om alle 2000 gasten te verbinden. Nog erger: sommige gasten konden de bruid niet eens zien. Anderen konden dan weer alleen de bruidsjurk niet zien. Voor die laatste groep leek het alsof Candice een capuchon aanhad. Dat kwam doordat gasten op verschillende servers zaten.

Het is overigens niet de eerste keer dat een stel trouwt via de blockchain. Vorig jaar trouwde een koppel in Californië bijvoorbeeld al door NFT-ringen uit te wisselen. De ceremonie vond toen wel gewoon in het echte leven plaats. 

Virtuele receptie

Dit weekend trouwde ook een stel uit India in de metaverse. Het paar trouwde eerst in de echte wereld, maar de receptie vond plaats in een virtuele setting zodat gasten van rond de hele wereld toch aanwezig konden zijn. Het meest opvallende aspect van dit huwelijk was de aanwezigheid van een avatar van de vader van de bruid. Hij overleed namelijk in april vorig jaar. 

Bekijk ook: