NFT-platform verkoopt zeldzame NFT's voor veel te lage bedragen
NFT's

NFT-platform verkoopt zeldzame NFT's voor veel te lage bedragen

25-01-2022 13:29 Laatste update: 13:31

Door een fout op het populaire NFT-platform OpenSea, werden zeldzame NFT's voor veel te lage prijzen verkocht.

OpenSea is een marktplaats voor het kopen en verkopen van NFT's, een digitaal certificaat van echtheid voor digitale voorwerpen. Door een fout is het mogelijk om NFT's voor veel te lage bedragen te kopen. De afgelopen dag is de fout al minstens acht keer misbruikt. 

Een van deze NFT's is Bored Ape Yacht Club #9991, die via het foutje gekocht is voor 0,77 ETH (1760 dollar). De NFT is daarna snel weer verkocht voor 84,2 ETH (192.400 dollar).

Smart contracts

Specifiek zou de fout liggen in de manier waarop het platform omgaat met smart contracts. Er wordt misbruik gemaakt van de informatie die in oude contracten staat en via het platform te vinden zijn. Smart contracts werken in dit geval zo dat de NFT direct in handen van de koper komt te liggen als die akkoord gaat met het bedrag.

Een NFT, een 'non-fungible token', is een niet-uitwisselbare code die gebruikmaakt van blockchain-technologie. NFT's zijn sinds begin vorig jaar in opkomst, waarbij er soms miljoenen werden betaald voor NFT's van digitale kunstwerken.

Oplossing

Door de fout van OpenSea zijn in totaal voor meer dan een miljoen dollar aan NFT’s voor een veel te laag bedrag verkocht. Het gaat om oude listings die op inactief stonden, maar die door de fout weer verschenen op het platform. Marktplaats Opensea heeft om het probleem op te lossen intussen een nieuwe lijstbeheerder gelanceerd. Daarbij is een nieuw dashboard toegevoegd waarmee gebruikers oude listings met één klik kunnen verwijderen. 

Volgens sommige critici, zoals Tal Be’ery, chief technology officer (CTO) van cryptowallet ZenGo, lost het nieuwe dashboard echter niet veel op. Be’ery zegt dat de oplossing enkel werkt voor nieuwe gebruikers. Oude gebruikers, die nog listings hebben staan, hebben aan het nieuwe dashboard dus niks en zijn volgens hem nog altijd kwetsbaar. "Dit lost het probleem alleen op voor nieuwe gebruikers omdat het enkel de webapp verandert en niet het onderliggende probleem met de kwetsbare smart contracts", aldus Be’ery.

Geld terugkrijgen

OpenSea heeft intussen wel al contact opgenomen met de getroffen verkopers. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zullen zij hun geld terugkrijgen. Hij voegt er nog aan toe dat OpenSea niet openlijk gecommuniceerd heeft over het probleem om te vermijden dat meer mensen misbruik zouden maken van de fout.

NFT's kopen en verkopen: