'Noord-Korea probeert atoomagentschap VN te hacken'
Staatshackers

'Noord-Korea probeert atoomagentschap VN te hacken'

08-02-2022 07:28 Laatste update: 07:30

Noord-Korea heeft geprobeerd het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en Zuid-Koreaanse defensie-aannemers te hacken.

Dat schrijft de Japanse krant Nikkei op basis van een rapport van de Verenigde Naties (VN). Kimsuky, een groep hackers die wordt gesteund door de Noord-Koreaanse inlichtingendiensten, voerde volgens het rapport phishing-aanvallen uit, waarbij het e-mailadressen van overheidsfunctionarissen en een veiligheidsmedewerker bij IAEA te pakken kreeg.

Dezelfde groep hackers zou ook geprobeerd hebben VPN-netwerken van Korea Aerospace Industries, een van Zuid-Korea's grootste defensiebedrijven, te hacken om zo technologische gegevens te stelen.

Diefstal cryptomunten

Het VN-rapport bevestigt ook eerdere berichtgeving van onderzoeksbureau Chainalysis, dat in januari naar buiten bracht dat Noord-Korea in 2021 bijna 400 miljoen dollar (348 miljoen euro) had buitgemaakt met aanvallen op platforms die in cryptomunten handelen.

Dat geld zou volgens de VN gebruikt worden voor de ontwikkeling van kernwapens en raketten in Noord-Korea. Het gaat om een conceptversie van een VN-rapport, dat in maart voorgelegd wordt aan een commissie bij de VN die over sancties op Noord-Korea gaat.