© Apple

Omstreden overname chipmaker Arm door Nvidia gaat niet door

De Apple M1, een ARM-chip.

Miljardendeal van de baan

Omstreden overname chipmaker Arm door Nvidia gaat niet door

08-02-2022 11:17 Laatste update: 11:17

De Amerikaanse chipmaker Nvidia annuleert de aangekondigde overname van de Britse chipontwerper Arm. Toezichthouders willen de overname niet goedkeuren, Arm wil nu zelf naar de beurs.

Nvidia kondigde in 2020 Arm over te willen nemen voor destijds 40 miljard dollar. De huidige eigenaar is het Japanse investeringsbedrijf SoftBank. Eind 2021 zei de Amerikaanse beurswaakhond FTC al dat het de overname wilde verbieden: die zou marktverstorend werken.

Nu stellen SoftBank en Nvidia beiden dat de overnameplannen inderdaad van de baan zijn. NVIDIA spreekt van "behoorlijke reglementaire uitdagingen".

Arm-ontwerpen zitten in veel gadgets

De weerstand tegen de overname komt mede door de brede toepassing van Arm. Het bedrijf maakt chipontwerpen die de basis vormen voor veel belangrijke chips, zoals de chips van Apple in de iPhones, iPads en Macs zijn op basis van Arm, net als de Qualcomm-chips in veel Android-toestellen en de Exynos-chips van Samsung.

Nvidia is vooral bekend van grafische chips, chips voor datacentra en chips voor kunstmatige intelligentie. Het bedrijf maakt ook steeds meer chips die in auto's worden gebruikt.

Veel andere chipmakers zouden bij een overname te afhankelijk worden van concurrent Nvidia, stellen toezichthouders.

Arm nu naar de beurs

Naast de FTC was ook de Europese Commissie tegen de overname, net als de Britse overheid. China dreigde met een blokkade tegen de fusie. Onlangs ging het gerucht al dat Nvidia van de overname af zou willen vanwege alle weerstand.

SoftBank zegt nu een vergoeding van 1,25 miljard dollar te krijgen van Nvidia voor het annuleren van de overname. SoftBank wil alsnog van Arm af, maar wil dat nu met een beursgang doen. Het zou de bedoeling zijn om de Britse chipontwerper in Londen of New York naar de beurs te brengen, nog voor het eind van dit jaar.