© Xbox

Microsoft: 'Call of Duty blijft speelbaar op PlayStation'
Games

Microsoft: 'Call of Duty blijft speelbaar op PlayStation'

09-02-2022 18:27 Laatste update: 19:18

PlayStation-gebruikers zullen Call of Duty 'en andere populaire Activision Blizzard-titels' kunnen blijven spelen, zegt Microsoft.

"Microsoft zal Call of Duty en andere grote Activision Blizzard-titels beschikbaar blijven stellen op PlayStation zolang als de contracten lopen", schrijft Microsoft in een blogpost. "We hebben Sony daarnaast beloofd dat ze ook in de toekomst beschikbaar blijven op PlayStation." 

Ook zou Microsoft "interesse hebben" in soortgelijke stappen om "Nintendo's populaire platform te ondersteunen". Dat zou "de juiste stap zijn voor de industrie, gamers, en ons bedrijf."

De softwarereus is zich bewust dat zijn overname van de gamegigant Activision Blizzard kritisch door mededingingsautoriteiten onder de loep zal worden genomen. Daarom wil het bedrijf nu enkele vragen beantwoorden over zijn machtspositie.

Microsoft betaalde ruim 60 miljard euro voor de overname van Activision Blizzard. Deze game-uitgever is de grootste ter wereld qua omzet en naast de populaire schietgamereeks Call of Duty ook maker van onder andere World of WarCraft en StarCraft.

Microsoft wil appwinkel eerlijker maken

In de post zet Microsoft verder uiteen wat zijn positie is ten opzichte van zijn app stores, waaronder dat het geen apps zal voortrekken, transparant zal zijn over zijn regels en de privacy van klanten zal respecteren. Deze principes van de Microsoft Store wil het bedrijf vanaf nu ook gaan toepassen in de Xbox-store.

Er zijn echter drie principes die voorlopig nog niet deel worden van het Xbox-beleid. De Microsoft Store houdt vier richtlijnen aan rond betaalsystemen, waaronder dat het geen bedrijf zal dwingen om het betaalsysteem van Microsoft te gebruiken. Dat doet Apple op dit moment wel in zijn App Store.

Maar het is moeilijk om diezelfde regels in de Xbox-winkel toe te passen, schrijft de techgigant. "Spelcomputers worden met verlies verkocht om zo een sterk ecosysteem te bouwen. Het verlies wordt daarna weer goed gemaakt via de omzet uit het betaalsysteem in de winkel van die spelcomputer."

Toch wil Microsoft op termijn naar een nieuw beleid voor de Xbox-winkel dat dichter in de buurt komt van dat van de Microsoft Store. Wat het bedrijf daar precies mee bedoelt, is niet duidelijk.

Xbox Series X: de grote comeback van de Xbox?