Wikileaks haalt 53 miljoen op met Julian Assange NFT
NFT's

Wikileaks haalt 53 miljoen op met Julian Assange NFT

10-02-2022 09:51 Laatste update: 13:32

Een groep aanhangers van Wikileaks-oprichter Julian Assange heeft voor bijna 53 miljoen dollar het NFT-bestand 'Clock' gekocht. Clock toont hoe lang Assange al gevangen zit.

De organisatie 'AssangeDAO' werd vorige week gevormd door Stella Moris en Gabriel Shipton, respectievelijk de verloofde en de broer van Assange. AssangeDAO haalde binnen een week al in totaal 54 miljoen dollar (46 miljoen euro) op via crowdfundingplatform Juicebox, dat donaties aanvaardt via cryptomunten.

Met dat geld werd vervolgens geboden op de NFT 'Clock', een digitale timer die toont hoe lang Assange al in de gevangenis zit. De NFT werd gemaakt door de digitale kunstenaar Pak, die hiervoor samenwerkte met Julian Assange. De organisatie besloot meteen om het maximaal mogelijke bedrag te bieden voor de NFT, wat neerkwam op zo’n 52,85 miljoen dollar. De rest van het bedrag wordt uitgegeven aan kosten.

Een NFT, non-fungible token, is een niet-inwisselbaar bestand, dat geldt als een uniek bewijs voor het eigendom van digitale objecten.

Clock maakt deel uit van een verzameling NFT’s die 'Censored' heet. Het tweede deel van de collectie bestaat uit meer dan 29.000 digitale berichten. Daarbij konden bieders kiezen hoeveel zij betalen om een NFT-berichtje achter te laten. De berichten worden vervolgens ‘gecensureerd’ door er een balk door te trekken.

Ze staan inmiddels op veilingplatform OpenSea, maar de berichtjes zijn nog vergrendeld totdat Assange vrijkomt. Ook op die manier worden de eigenaars gecensureerd. De opbrengsten van die berichten zullen volgens artiest Pak naar allerlei rechtenorganisaties gaan.

Het geld dat voor Clock werd opgehaald, zal volgens de organisatie gebruikt worden om te helpen met de juridische kosten van Assange. De organisatie wil een deel van het geld ook gebruiken voor een bewustmakingscampagne. In een verklaring zegt AssangeDAO dat de campagne zich zal richten op de 'gevolgen voor de vrije meningsuiting' die de zaak zou hebben.

Al drie jaar in gevangenschap

Julian Assange is een Australische journalist en oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks. Nadat Assange WikiLeaks oprichtte en daar talloze geheime documenten van de Amerikaanse overheid publiceerde, leefde hij constant op de vlucht, uit angst dat Amerikaanse overheidsdiensten hem zouden vinden. Sommige documenten en video's die WikiLeaks lekte, toonden talloze oorlogsmisdaden die door het Amerikaanse leger werden gepleegd tegen burgers en journalisten.

Uiteindelijk kwam Assange in 2012 terecht bij de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zo’n zeven jaar verbleef. De Ecuadoriaanse ambassade wou Assange niet uitleveren aan Zweden, waar een vooronderzoek voor twee beschuldigingen van verkrachting liep. Dat vooronderzoek werd in 2019 uiteindelijk gestopt omdat er niet genoeg bewijs was om Assange te vervolgen. Assange heeft de aantijgingen altijd stellig ontkend.

Assange moest in 2019 de ambassade verlaten, waarna hij gearresteerd werd door de Britse overheid. Volgens voorstanders is dat volledig ongegrond en zijn de klachten tegen Assange politiek gemotiveerd. Sindsdien vecht het team van Assange ervoor dat hij niet uitgeleverd zou worden aan de VS. In de VS zou Assange een straf tot maar liefst 175 jaar kunnen krijgen en zou hij het risico lopen om mensonwaardig behandeld te worden.

DAO’s en NFT’s

DAO staat voor 'decentralized autonomous organisation' en is een organisatievorm die decentraal beslissingen neemt, zonder hiërarchische top-down structuur zoals bij een traditionele organisatie. Om alles in goede banen te leiden worden smart contracts en crypto-tokens gebruikt.

NFT’s zijn digitale certificaten van echtheid, die via blockchain-technologie aantonen dat iemand de eigenaar is van een digitaal object. De NFT-markt is de laatste maanden enorm hard gegroeid, waardoor er volgens sommige experts aanwijzingen zijn dat er massaal aan prijsmanipulatie wordt gedaan.

Zo werken NFT's