© Alfa Romeo

Alfa Romeo lanceert auto met onderhoudscertificaat als NFT
NFT's

Alfa Romeo lanceert auto met onderhoudscertificaat als NFT

10-02-2022 11:22 Laatste update: 11:22

Het Italiaanse automerk Alfa Romeo gaat nieuwe auto's koppelen aan NFT's. Zo'n NFT houdt voertuigdata bij en voorziet de eigenaar van een onderhoudscertificaat.

Alfa Romeo presenteerde deze week de Tonale. Opvallend is dat de auto gebruik zal maken van NFT-technologie, een wereldprimeur volgens de autofabrikant. NFT’s zijn digitale certificaten van echtheid die blockchain-technologie gebruiken om te verifiëren wie de eigenaar van een bepaald digitaal object is. Ze zijn uniek en kunnen niet veranderd worden.

Bij de aankoop zal de auto gekoppeld worden aan een NFT-certificaat dat voertuiggegevens moet bijhouden. Door de aard van blockchain-technologie kunnen die gegevens niet vervalst worden. Dat moet zorgen voor een garantie dat de auto altijd goed is onderhouden. 

Volgens Alfa Romeo zorgt dit ervoor dat de restwaarde van de auto hoger zal blijven. Op de tweedehandsmarkt moet de NFT een extra laag van betrouwbaarheid vormen.

Binnenkort volledig elektrisch

De Tonale is ook de eerste stap van het merk richting elektrificatie. Volgens Alfa Romeo zal de Tonale ook als hybride beschikbaar zijn. De automaker wil vanaf 2027 enkel nog elektrische auto’s op de markt brengen. Om dat doel te bereiken zal moederbedrijf Stellantis zo’n 30 miljard euro uitgeven tussen nu en 2025.

Het doel van Alfa Romeo is niet om auto's alleen elektrisch te maken. Volgens ceo Jean-Philippe Imparato wil het bedrijf zich ontpoppen tot een technologiebedrijf. Om die reden worden ook steeds meer snufjes toegevoegd aan het wagenpark van Alfa Romeo. De Tonale zal bijvoorbeeld een ingebouwde spraakassistent Amazon Alexa hebben. Ook kan de auto dienen als afleverplek voor pakketjes.

NFT's: een hype?

Alfa Romeo is niet het eerste automerk dat zich aan NFT’s waagt. Zo kondigde Ferrari onlangs nog aan dat het een NFT- en metaverseteam wil samenstellen. Welke vorm dat precies zou aannemen is nog niet duidelijk. Concurrent Lamborghini onthulde een collectie NFT's voor die een desintegrerende Lamborghini in de ruimte voorstellen. Alfa Romeo's aankondiging is echter de eerste keer dat een automerk een praktische toepassing heeft gevonden voor deze technologie.

NFT’s staan momenteel vooral bekend als grappige investering voor rijke personen en crypto-aanhangers. Afgelopen week ontstond ophef over hoe NFT-platforms samenwerken met beroemdheden om de prijs van sommige NFT’s massaal op te pompen.

Bekijk ook: wat zijn NFT's