Rechten Lord of the Rings en The Hobbit binnenkort te koop
Rechten voor films en games

Rechten Lord of the Rings en The Hobbit binnenkort te koop

10-02-2022 16:58 Laatste update: 16:58

De rechten voor het maken van films, series en live-events over The Lord of the Rings en The Hobbit worden binnenkort te koop gezet. Er wordt een opbrengst van minstens 2 miljard dollar verwacht.

De film- en gamerechten voor de bekendste werken van schrijver J.R.R. Tolkien zijn nu in bezit van productiebedrijf Saul Zaentz Co. Het bedrijf heeft bankiers van ACF Investment Bank in de arm genomen om met potentiële kopers te spreken, meldt Variety.

De Tolkien-rechten worden op een waarde van minstens 2 miljard dollar geschat, gebaseerd op vergelijkbare verkopen van rechten.

Amazon

Webgigant Amazon staat bovenaan de lijst met potentiële kopers. Amazon start in september met zijn Lord of the Rings-serie The Rings of Power. De serie speelt zich duizenden jaren voor het verhaal van de filmreeks af; Vanity Fair toont vandaag toevallig de eerste beelden van de serie.

De Amazon-serie belooft één van de duurste tv-series ooit te worden. De rechten voor de serie liggen al bij Amazon door een uitzondering in de licentie-afspraken ten tijde van de oorspronkelijke verkoop van de rechten.

Rechten al vaker doorverkocht

De rechten van Tolkien zijn al vaker verkocht, maar kwamen in 1976 terecht bij de producent Saul Zaentz. Die kocht de rechten voor films, games, live-events en merchendise: tv-series vielen buiten de deal zolang zo'n serie meer dan acht afleveringen zou hebben. Dat is het geval bij de serie van Amazon.

De filmrechten werden later onder licentie genomen door New Line Cinema, producent van de Lord of the Rings-films en inmiddels eigendom van Warner Bros. De rechten voor nieuwe live-action films heeft Warner Bros. sinds vorig jaar niet meer, omdat het al te lang niet aan nieuwe films werkt. Wel komt de producent nog met een animatiefilm: The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim.

Miljarden voor filmrechten

Dergelijke rechten kunnen veel geld opbrengen. Zo betaalde Disney tien jaar geleden ruim 4 miljard dollar voor Lucasfilm, voornamelijk om de Star Wars-rechten in handen te krijgen.

De filmrechten voor Harry Potter gingen in 2019 voor 3,8 miljard dollar van Warner Bros. naar NBCUniversal en het inmiddels zeer lucratieve Marvel Studio's ging in 2009 voor 5 miljard dollar naar Disney.

Luister ook onze podcast: