© Ubisoft

ubisoft medewerkers nft quartz blockchain
Frankrijk

'Werknemers gamereus Ubisoft boos over NFT-plannen'

11 februari 2022 om 19:40
Laatste update: 11 februari 2022 om 19:47

Werknemers van de Franse gamegigant Ubisoft hebben zich hard uitgesproken tegen de plannen rond non-fungible tokens (NFT's) van het bedrijf op een intern forum.

Ubisoft introduceerde eind vorig jaar Quartz, een platform waarop gamers voorwerpen kunnen kopen in de game Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint. Gebruikers kopen dan in feite een bonnetje (NFT) die wordt bijgeschreven in een digitaal grootboek (de blockchain), maar mogen dankzij dat bonnetje ook gebruik maken van een speciale helm of ander voorwerp met een uniek cijfer.

Het kwam Ubisoft al op veel kritiek van buiten te staan, van gamers die de koop en verkoop van NFT's als oplichterij zien. Toch zet het bedrijf door. Het plaatste deze week een bericht over verdere NFT- en blockchainplannen op een intern forum, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Honderden kritische opmerkingen

Onder het bericht verschenen al snel honderden kritische opmerkingen van Ubisoft-medewerkers, volgens Bloomberg. "Concurreren we nu met Electronic Arts om de titel 'meest gehaatte gamebedrijf'? Want zo doe je dat", schreef een anonieme werknemer.

Andere werknemers wezen op de aanhoudende problemen rond het misbruikschandaal binnen het bedrijf. Zo'n twee jaar geleden kwamen berichten naar buiten dat er sprake was van veel seksueel wangedrag en pestgedrag op de werkvloer, en veel werknemers van Ubisoft vinden dat het bedrijf deze niet goed genoeg heeft aangepakt.

"We hadden al geen vertrouwen meer in het management na dat schandaal", schreef een medewerker. "En nu dit?"

Weer een andere werknemer wees erop dat ze óók veel geld zouden kunnen verdienen als ze zich "gewoon concentreren op het maken van spectaculaire, bijzondere blockbusters". Ubisoft zou inmiddels een belofte om ook over de risico's te praten onder het bericht hebben gezet.

NFT's controversieel in games

NFT's zijn een controversieel onderwerp in de gamewereld. Enerzijds worden er steeds meer blockchaingames gemaakt die gebruik maken van NFT's, anderzijds hebben grote webwinkels als Steam dergelijke games van hun platform gegooid. Verschillende grote gamebedrijven kijken met belangstelling naar de ontwikkelingen, maar weinig hebben zo grootschalig op blockchain ingezet als Ubisoft.

Ondertussen werkt onder andere het grote mobiele gamebedrijf Zynga, dat dit jaar werd overgenomen door Take-Two Interactive, aan zijn eerste NFT-game. Uitgever  Team 17, bekend van Worms, moest zich juist terugtrekken nadat de plannen voor Worms-NFT's hevig bekritiseerd werden door de fans. Ook een aantal gamemakers die met Team 17 samenwerkten maakten uitdrukkelijk duidelijk dat zij zich niet konden vinden in de plannen van de uitgever.

Videobellen als een pro met deze ultra-'webcam'