Raket die op de maan zal crashen is toch niet van SpaceX
Vervuiling in de ruimte

Raket die op de maan zal crashen is toch niet van SpaceX

14-02-2022 08:46 Laatste update: 08:46

Een afgedankte rakettrap die in maart op de maan zal crashen blijkt toch niet van het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk te zijn. In plaats daarvan zou het gaan om een Chinese raket die in 2014 werd gelanceerd.

De raket kwam in januari in het nieuws nadat hij vlak langs de maand scheerde. Volgens de berekeningen van astronomen bleek toen dat het object op een ramkoers met de maan lag. Bill Gray, maker van de skywatching-software Project Pluto, gebruikte toen gecrowdsourcete data om te berekenen dat de rakettrap er op 4 maart zou neerstorten.

Toen dachten experts nog dat het om een Falcon9-raket van Elon Musks bedrijf SpaceX ging die in februari 2015 gelanceerd werd. Gray meldt nu echter dat het heel onwaarschijnlijk is dat het om de SpaceX-raket gaat. Volgens Gray is de kans groot dat het in de plaats een trap is van de Chinese Chang’e 5-T1 missie, de voorganger van de Chinese sonde die in 2020 een stukje maan terugbracht naar de aarde. 

Geen hard bewijs

Gray zegt dat hij oorspronkelijk dacht dat het om de SpaceX-raket van de DSCOVR-missie ging omdat het object twee dagen na de lancering van die missie in de buurt van de maan te zien was. Andere astronomen dachten hetzelfde, dus hoewel er geen hard bewijs was, gingen zij ervan uit dat het de raket van SpaceX was.

Uit nieuwe data blijkt nu dat dat heel onwaarschijnlijk is. Volgens astronoom Jon Giorgini was de DSCOVR-raket op dat moment helemaal niet in de buurt van de maan. Dat zette Gray aan om opnieuw te bekijken wat het object zou kunnen zijn.

Uiteindelijk berekende hij dat het object waarschijnlijk een deel is van de Chinese raket Chang’e 5T1. Die missie werd in oktober 2013 gelanceerd, maar tot nu toe had niemand het stuk ruimteafval teruggevonden. Gray zegt dat het object nog altijd op een ramkoers met de maan ligt. 

Ruimteafval steeds groter probleem

Afgedankt materiaal in de ruimte begint een steeds groter probleem te worden. Woordvoerders van NASA zeiden vorige week bijvoorbeeld nog dat ze zich zorgen maken over de vele Starlink-satellieten van Elon Musk. Dat gebeurde nadat SpaceX zo’n 40 satellieten verloor na een geomagnetische storm. Volgens het bedrijf brandden die wel gewoon op in de atmosfeer, waardoor zij geen ruimteafval zouden hebben gecreëerd.

Ook China uitte vorig jaar om dezelfde reden kritiek tegenover SpaceX. Het land heeft echter zelf al problemen gehad met afgedankte objecten in de ruimte. Eind vorig jaar moest het ISS zelfs stukken van een afgedankte Chinese satelliet ontwijken.

Er bevinden zich volgens de ESA al meer dan 36.500 objecten groter dan 10 centimeter in een baan rond de aarde. Volgens sommige astronomen kan dat ruimteafval enorme gevolgen hebben voor de toekomst van de ruimtevaart.

Bekijk ook: