Ruimtevaart

SpaceX wil commerciële ruimtewandeling op recordhoogte

SpaceX eerste commerciële ruimtewandeling, ver van aarde
14 februari om 15:33
Laatste update: 14 februari om 15:53

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk wil de eerste commerciële ruimtewandeling maken tijdens een nieuwe missie. Dat moet gebeuren op een recordhoogte.

SpaceX maakte vandaag de nieuwe missie met de naam Polaris Dawn bekend. Het doel is om een ruimtevaartuig in de hoogste baan ooit rond de aarde te brengen. Een astronaut moet dan buiten het ruimtevaartuig klussen uitvoeren. Hiervoor heeft SpaceX nieuwe ruimtepakken ontwikkeld. 

De lancering van Polaris Dawn vindt op z'n vroegst eind dit jaar plaats. Hoe ver het vaartuig precies van de aarde moet komen, heeft SpaceX niet gezegd. De Amerikaanse Gemini 11 uit 1966 heeft momenteel het record met een baan rond de aarde op bijna 1400 kilometer afstand. Ter vergelijk: ruimtestation ISS vliegt op 400 kilometer hoogte. SpaceX vervoert al langer astronauten en vracht naar het ISS.

De bevelhebber van Polaris Dawn wordt miljardair Jared Isaacman, die in september ook al met SpaceX de ruimte inging als gezagvoerder van de eerste missie met alleen burgers aan boord. Ze keerden toen na drie dagen terug op aarde. De nieuwe missie moet vijf dagen duren. Isaacman wordt vergezeld door drie anderen.

Na de eerste Polaris-missie volgen er nog twee, maar daarover zijn nog geen details bekend.

Onderzoek voor missies naar maan en Mars

Tijdens de missie doen de bemanningsleden wetenschappelijk onderzoek, dat onder andere moet helpen om "de menselijke gezondheid te verbeteren tijdens toekomstige lange ruimtevluchten". Ook moeten voor het eerst de laserverbindingen met Starlink in de ruimte getest worden, wat volgens SpaceX moet leiden tot "waardevolle data over toekomstige communicatiesystemen die nodig zijn voor missies naar de maan, Mars en verder".

Spacerace met Bezos en Branson

SpaceX van Elon Musk is in een concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere ruimtevaartbedrijven van miljardairs: Blue Origin (Jeff Bezos) en Virgin Galactic (Richard Branson).

De drie bedrijven verkopen al een tijdje toeristische ruimtevluchten. Zo verkocht SpaceX al een rondvlucht naar de maan aan een Japanse miljardair. Vorig jaar vlogen zowel Bezos als Branson naar de 'rand van de ruimte'.

Binnenkort eerste ruimtevlucht Starship

SpaceX bouwt voor NASA ook de maanlander voor de bemande maanmissie. Hiervoor wil het bedrijf zijn Starship, de krachtigste raket ooit, gebruiken. De eerste testvlucht naar de ruimte met Starship vindt mogelijk al in maart plaats, zei Elon Musk vrijdag.

Volgens hem moet Starship in 2025 astronauten op de maan laten landen. Voorlopig wacht SpaceX echter nog op groen licht van de Amerikaanse ruimtevaartautoriteit FAA voor de lancering van Starship vanaf zijn Starbase in Texas. Die goedkeuring verwacht Elon Musk begin maart.

Ruimtetoerisme komt op gang