Elke Tesla-snellader in Nederland nu te gebruiken door alle automerken
Tesla Superchargers

Elke Tesla-snellader in Nederland nu te gebruiken door alle automerken

14-02-2022 18:54 Laatste update: 15-02-2022 10:30

Vanaf nu is het mogelijk om alle Tesla Superchargers in Nederland te gebruiken voor het opladen van auto's van andere merken.

Tesla stelde begin november een select aantal Superchargers in Nederland open voor andere merken. Dat betekent dat je met elke elektrische auto kunt laden bij een snellaadpunt van het bedrijf. Nu is die mogelijkheid uitgebreid naar alle Superchargers in het land, maakte Tesla bekend.

Nederland is een van de eerste landen waar de Tesla-snelladers beschikbaar zijn voor auto's van andere fabrikanten. Ook in Frankrijk en Noorwegen loopt de test. Door het openstellen van de laadpunten, zou Tesla meer inkomsten genereren. In Noorwegen krijgt Tesla ook subsidie om meer snellaadpunten te plaatsen, mits ze voor alle elektrische auto's te gebruiken zijn.

Gebruikers van andere merken betalen wel iets meer dan Tesla-rijders voor het opladen. 

Nederland is koploper

Nederland is koploper in Europa als het gaat om laadpunten voor elektrische auto's. In de EU waren er eind vorig jaar maar vier landen die meer dan 10 laadpalen per 100 kilometer aanboden. In Nederland zijn er gemiddeld 47,5 laadpunten per 100 kilometer te vinden.

De komende jaren zullen er nog veel extra publieke laadpalen bijkomen in ons land. Albert Heijn gaat bijvoorbeeld honderden extra snelladers plaatsen op de parkeerplaatsen voor zijn supermarkten. Klanten kunnen dan hun auto opladen terwijl ze boodschappen doen. Dat gaat dit jaar nog om 120 snelladers, maar in 2025 hoopt de supermarktketen minimaal tweeduizend laadpunten geplaatst te hebben.

Meer oplaadpunten in Europa

In Europa moeten er voor 2035 minimaal 65 miljoen oplaadpunten bijkomen om aan de vraag te kunnen voldoen, schatten adviesbureau Ernst & Young en Eurolectric onlangs. Daarvan moet zo'n 10 miljoen openbaar zijn. De rest wordt thuis geïnstalleerd.

Op reis met een elektrische auto