Fastned wil honderden nieuwe snellaadstations openen

Fastned

Elektrisch rijden

Fastned wil honderden nieuwe snellaadstations openen

14-06-2022 12:04 Laatste update: 12:18

Fastned wil voor eind 2024 zijn netwerk van laadstations voor elektrische auto's verdubbelen tot minstens 400 stations. Voor het eind van 2030 zouden er in Europa duizend Fastned-locaties moeten zijn.

Fastned heeft de nieuwe doelstellingen bekendgemaakt voorafgaand aan zijn beleggersdag, waarop investeerders worden bijgepraat. Volgens het bedrijf is voor de uitbreiding tot en met 2024 naar verwachting extra financiering van 50 tot 75 miljoen euro nodig.

De investeringen zullen ook vruchten afwerpen, verwacht Fastned. Het bedrijf denkt per station een gemiddelde jaarlijkse omzet te behalen van ten minste 400.000 euro in 2025 en meer dan 1 miljoen euro in 2030. De totale bedrijfswinst zou volgend jaar positief moet kunnen zijn, waarna de resultaten verder zouden verbeteren.

Meer laders op bestaande locaties

Naast het openen van nieuwe stations wil Fastned het netwerk ook uitbreiden door meer laders op bestaande stations te plaatsen. Het gemiddeld aantal laders per Fastned-station gaat omhoog van vier in 2021, tot zes in 2025 en meer dan acht in 2030.

"In tien jaar tijd hebben we een van de grootste netwerken van snellaadstations gebouwd in zes Europese landen en bieden we een van de beste laadconcepten in de markt. En we zijn nog maar net begonnen", zegt topman Michiel Langezaal. 

Elektrische vrachtwagens en winkeltjes

Fastned ziet ook nog andere mogelijkheden om de omzet op te voeren. Zo opent de eerste Fastned-shop later dit jaar op het snellaadstation in Brecht, tussen Antwerpen en Rotterdam. Het bedrijf denkt op andere locaties redelijk snel ook van die winkeltjes met bijvoorbeeld koffie en broodjes te kunnen openen.

Bovendien ziet het bedrijf kansen in het bedienen van de groeiende markt van elektrische vrachtwagens. Fastned werkt daarom aan plannen voor bijvoorbeeld grotere draaicirkels bij de stations, zodat die beter toegankelijk worden voor grotere voertuigen. Fastned wil ook uitbreiden naar meer landen en richt zich daarbij eerst op 'landen die grenzen aan het bestaande netwerk'.

Eind vorig jaar verhoogde Fastned de laadprijzen vanwege de hoge elektriciteitsprijzen.

Zoveel goedkoper is elektrisch rijden: