Nieuwe Wordle-spinoff laat je landen raden op basis van hun vorm
Nadat het woordspel Wordle onlangs een enorme internethit werd, doken er al tal van varianten op. Een nieuwe spinoff die ook veel bezoekers trekt is Worldle, waarbij spelers een land moeten raden gebaseerd op de vorm van de kaart.
De Franse Twittergebruiker Teuteuf is de maker van het geografie-spel Worldle, dat lijkt op Wordle: gebruikers krijgen zes beurten om een land te raden. De enige hint die ze krijgen is een uitlijning van de kaart van het land.
Nadat gebruikers een gok wagen door een land in te typen, krijgen ze te zien wat de afstand tot het centrum van het correcte land is. Ook krijgen ze een pijltje te zien dat de richting van het bedoelde land ten opzichte van het ingevoerde land aanduidt. Ook zien spelers een percentage dat volgens de maker aanduidt hoe ver je naast het juiste antwoord zit.
Het spel lijkt aan te slaan. Momenteel trekt Worldle volgens de maker al bijna een miljoen unieke bezoekers per dag. Teuteuf zegt dat het nooit de bedoeling was dat het 'kleine nevenproject' zo populair zou worden.
"Ik dacht dat enkel mijn vrienden het spel zouden spelen. Daarom was ik al verbaasd toen het spel een paar duizend hits kreeg. Gisteren waren dat er opeens 950.000. Het is compleet gek," zegt hij. Dat weerspiegelt ook hoe de maker van Wordle zich voelde nadat zijn spel viraal ging.
Worldle heeft net als zijn spirituele voorganger een simpele layout en kan vanuit elke browser worden gespeeld. Net als het origineel bevat Worldle ook geen advertenties. Bovendien is het spel ook volledig gratis.
Maar daar eindigen de overeenkomsten niet. Net zoals Wordle al een aantal keren met winstbejag gekopieerd is door profiteurs, lijdt ook Worldle aan het copycat-fenomeen. Teuteuf tweette vandaag dat iemand zijn spel onder de naam Earthle online had gezet. Die persoon heeft overigens wel advertenties en betalingen toegevoegd aan de app.
Eindeloos veel varianten
Wordle kent intussen tientallen varianten. Zo bestaat er nu bijvoorbeeld een Pokémon-variant, namelijk Squirdle. In dat spel moeten spelers de juiste Pokémon raden. Spelers die een foute gok doen, krijgen te zien welke kenmerken ze juist of fout hadden, zoals het type en het gewicht van de Pokémon.
Er zijn ook uitdagendere iteraties, zoals Absurdle. Daar krijgen spelers juist zo weinig mogelijk informatie wanneer zij een woord willen raden. Het spel verandert het geheime woord zelfs als spelers in de buurt komen, totdat de computer geen opties meer heeft om spelers om de tuin te leiden. Bij Absurdle hebben spelers een ongelimiteerd aantal beurten.
Ten slotte is er ook een Nederlandstalige variant van het spel. Woordle werd in één dag gemaakt door de ICT-student Jelle Besseling. Het spel is identiek aan Wordle, behalve dat het uiteraard Nederlandse woorden gebruikt.