Politie koopt honderden camera's van omstreden Chinees bedrijf
Chinese veiligheidscamera's

Politie koopt honderden camera's van omstreden Chinees bedrijf

17-02-2022 15:45 Laatste update: 16:21

De Nationale Politie kocht vorig jaar 700 camera's van het Chinese bedrijf Dahua. Dat bedrijf is omstreden omdat het zou meewerken aan de onderdrukking van de Oeigoeren.

De camera’s werden in juni vorig jaar aangekocht bij het Nederlandse bedrijf Connection Systems. Ze zijn afkomstig van het controversiële bedrijf Dahua, bevestigde de politie tegenover Follow The Money.

Dahua kwam vorig jaar in opspraak toen bleek dat het 'Oeigoer-waarschuwingen' doorspeelde aan de Chinese politie. Met de apparatuur kan de bevolkingsgroep in de gaten worden gehouden. In de Chinese provincie Xinjiang zitten minstens een miljoen Oeigoeren opgesloten in kampen.

Kentekens auto's scannen

Volgens Follow The Money zullen de camera’s worden ingezet om de Nederlandse snelwegen te monitoren. Ook zullen ze worden gebruikt om de grenzen in de gaten te houden.

De camera’s zullen voornamelijk worden gebruikt om kentekens van auto's te herkennen. De informatie wordt doorgespeeld aan een centrale server. 

Angst voor spionage

De camera’s van Dahua zijn niet alleen omstreden door hun link met de onderdrukking van de Oeigoeren. Er wordt namelijk ook gevreesd dat de hardware van het Chinese bedrijf gebruikt kan worden om gevoelige data te bekijken. Daar is echter nooit bewijs voor gevonden. Dahua zelf ontkent de aantijgingen.

Het bedrijf kwam al vaker in het vizier van Westerse landen. Zo staat het bedrijf al sinds 2019 op de Amerikaanse ‘Entity List’. Dat is een zwarte lijst van bedrijven die een risico zouden vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Bedrijven op die lijst zijn onderworpen aan een reeks handelsbeperkingen. De camera’s mogen in de VS ook niet worden gebruikt om overheidsgebouwen te bewaken.

Vijftig Nederlandse gemeentes

Volgens een onderzoek van de NOS bleek eerder deze maand dat vijftig Nederlandse gemeentes gebruikmaken van camera’s van Dahua en een ander Chinees merk, Hikvision. Daarbij zouden de camera’s ook worden gebruikt om gevoelige plaatsen te bewaken.

Een aantal gemeentes besloten onlangs om de camera’s niet meer te gebruiken. Het gaat om Borsele, Druten en Scherpenzeel. Andere gemeentes, waaronder Den Haag, Helmond en Hilvarenbeek, zeggen dat ook zij overwegen om de omstreden technologie af te schaffen. Den Haag gebruikt volgens de NOS maar liefst 134 camera’s van Dahua en Hikvision.

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s