Nieuwe app Donald Trump haalt meteen koppositie in App Store
Truth Social

Nieuwe app Donald Trump haalt meteen koppositie in App Store

21-02-2022 16:08 Laatste update: 16:48

Het sociale netwerk Truth Social van de Amerikaanse ex-president Donald Trump is vanochtend gelanceerd in de App Store van Apple. De app haalde binnen enkele uren de toppositie van de lijst meest gedownloade apps.

Truth Social verscheen vanochtend vroeg in de Amerikaanse versie van de App Store en staat nu al op nummer 1 in de app-hitlijst. Sommige gebruikers kregen bij het maken van een account de melding dat ze "vanwege de enorm belangstelling" op een wachtlijst zijn geplaatst. De appmakers zeggen dat ze niet iedereen tegelijk kunnen toelaten. "We werken eraan om meer aanmeldcapaciteit te hebben." 

Voorlopig is de app alleen beschikbaar voor Amerikaanse Apple-gebruikers. Wanneer Truth Social ook in de Google Play Store verschijnt, is nog niet duidelijk. Of de app ook in andere landen wordt uitgebracht, is niet bekend.

Vrijheid van meningsuiting

Met Truth Social wil Trump een plek bieden waar de vrijheid van meningsuiting absoluut is en techbedrijven zich niet in uitingen mengen. Trump werd in januari vorig jaar verbannen van Twitter, Facebook en YouTube, nadat hij na de bestorming van het Capitool in Washington werd beschuldigd van aanzetten tot geweld.

Het sociale netwerk moet volgens Devin Nunes, voormalig congreslid en directeur van de Trump Media & Technology Group (TMTG), de komende tijd verder uitgebreid worden. Eind maart moet de app volledig operationeel zijn in de VS.

Berichten heten 'waarheden'

Truth Social is bedoeld als een alternatief voor Twitter, waar het volgens de eerste gebruikers ook erg op lijkt. Een bericht wordt in de app een 'waarheid' genoemd en retweets heten 'retruths'. De app moet later ook nieuws en podcasts krijgen. 

Rechtszaak tegen Twitter

Op Twitter had Trump 88 miljoen volgers toen hij in de ban werd gedaan. Trump spande vorig jaar een rechtszaak tegen het bedrijf aan waarin hij claimde dat de macht die Twitter zou hebben "uiterst gevaarlijk is voor het open democratisch debat". Twitter heeft herhaaldelijk ontkend dat het platform politiek bevooroordeeld is.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is intussen een onderzoek gestart maar een merger tussen Trumps nieuwe mediabedrijf TMTG en een beursgenoteerd investeringsvehikel. De SEC wil weten of het investeringsvehikel al een deal met Trump had vóór het naar de beurs ging. Dit type bedrijf, een zogenoemde SPAC, moet zijn aandelen eerst aan investeerders verkopen en mag pas daarna op zoek naar een fusiepartner.