Truth Social

Twitter-alternatief van Trump kent 'rampzalige' start

4 april 2022 om 14:05
Laatste update: 4 april 2022 om 14:25

De Twitter-kloon van Donald Trump, Truth Social, kampt zes weken na de lancering nog altijd met veel problemen. De ex-president heeft er zelf al meer dan een maand niets gepost.

Toen Truth Social eind februari in de Amerikaanse App Store van Apple verscheen, haalde de app meteen de eerste plaats in de lijst van meest gedownloade gratis apps. Maar al snel werd duidelijk dat veel gebruikers nog geen toegang hadden tot het platform. Vanwege de enorme belangstelling werden veel gebruikers op een wachtlijst geplaatst, totdat de capaciteit werd uitgebreid. 

Intussen blijven de problemen aanhouden en lijkt de app slecht bruikbaar. De wachtlijst is gegroeid tot zo’n anderhalf miljoen gebruikers die niet weten wanneer ze toegang zullen krijgen tot Truth Social. De Twitter-kloon staat al niet meer in de top 100 van meest gedownloade apps in de VS staan. Downloads van Truth Social zouden met meer dan 95 procent zijn gedaald sinds de lancering.

'Volledig operationeel tegen eind maart'

Toen de app werd gelanceerd zei Devin Nunes, de ceo van moederbedrijf Trump Media & Technology Group (TMTG), dat de app volledig operationeel zou moeten zijn tegen eind maart. Maar intussen lijken de problemen aan te houden. Volgens insiders is daar geen logische verklaring voor. 

"Het is een ramp", zegt Joshua Tucker, directeur van het Center for Social Media and Politics van New York University. Volgens een Republikeinse insider zouden de serverproblemen normaal gezien niet langer dan een paar dagen moeten duren. "Niemand lijkt te begrijpen waarom het zo lang duurt."

Door de problemen zouden ook al een paar topmannen van Truth Social zijn opgestapt. Josh Adams en Billy Boozer, respectievelijk het hoofd van technologie en productontwikkeling binnen het bedrijf, willen niet zeggen waarom zij dat hebben gedaan. Volgens insiders zouden de twee echter een sleutelrol hebben gespeeld binnen het bedrijf, waardoor de ontwikkeling nog meer in gevaar komt na hun aftreden.

Ook Donald Trump zelf blijkt furieus te zijn dat de lancering van Truth Social zo moeizaam verloopt. De voormalige president heeft zelf zo’n 750.000 volgers op de app, maar heeft al meer dan een maand lang niets gepost. 

Een kloon van Twitter

Truth Social is het alternatief van Trump op Twitter, nadat dat platform hem voor het leven heeft verbannen. Dat gebeurde nadat Trump op 6 januari 2021 relschoppers leek aan te moedigen om het Capitool binnen te vallen. Uiteindelijk stierven vijf mensen bij de bestorming.

De app vertoont een aantal opvallende gelijkenissen met zijn grootste rivaal. Tweets worden gekenmerkt als 'Truths' ('waarheden'). Retweets hebben de creatieve naam 're-truths'. Ook krijgen gebruikers een tijdlijn van truths die sterk denken aan die van Twitter. 

Wat de app moet onderscheiden van de concurrentie, is echter de nadruk op de vrije meningsuiting. Ironisch genoeg bleken al snel verhalen over censuur de kop op te duiken op Truth Social. Zo zou programmeur Matt Ortega van de app zijn verbannen zonder zelfs maar één truth te plaatsen. Dat werd gedaan omdat de naam van zijn account de spot dreef met Nunes, de ceo van TMTG.

In de gebruikersvoorwaarden van Truth Social staat dat het voor gebruikers niet is toegestaan om "ons en/of de site in diskrediet te brengen, te bezoedelen of anderszins te schaden".

Bekijk ook: