'Amerikaanse techreuzen verkiezen boetes boven naleven regels'
Big Tech

'Amerikaanse techreuzen verkiezen boetes boven naleven regels'

23-02-2022 17:38 Laatste update: 19:42

Meerdere Amerikaanse techreuzen betalen liever een boete dan dat ze zich aan de antitrustregels houden, zegt EU-commissaris Margrethe Vestager. Een voorbeeld daarvan is volgens haar de strijd tussen Apple en de Nederlandse toezichthouder ACM.

Apple en de ACM zijn al maanden verwikkeld in een conflict over de voorwaarden voor datingapps in de App Store. De ACM eiste vorig jaar dat Apple naast het eigen betalingssysteem ook andere betalingsmethoden voor datingapps toestaat.

De deadline was in januari, maar Apple voldoet nog altijd niet aan de eisen van de toezichthouder. De dwangsom die het bedrijf moet betalen is daardoor al opgelopen tot 25 miljoen euro. Elke week waarin Apple niet voldoet komt daar 5 miljoen bij, tot een maximum van 50 miljoen. 

Regels omzeilen

Eurocommissaris Vestager vreest dat andere grote techbedrijven het gedrag van Apple gaan kopiëren. "Sommige poortwachters kunnen in de verleiding komen om tijd te rekken of te proberen de regels te omzeilen", zei ze in een online toespraak.

"Het gedrag van Apple in Nederland kan daar een voorbeeld van zijn. Zoals wij het begrijpen, geeft Apple in wezen de voorkeur aan het betalen van periodieke boetes, in plaats van te voldoen aan een besluit van de Nederlandse mededingingsautoriteit over de voorwaarden voor toegang van derden tot zijn App Store."

Apple gaf eerder aan dat het de opgelegde wijzigingen moet doorvoeren om aan zijn wettelijke verplichtingen in Nederland te voldoen en tegelijkertijd gebruikers te beschermen tegen verhoogde risico's.

Strengere Europese regels in de maak

In Brussel wordt gewerkt aan twee grote pakketten regels voor techbedrijven: de Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA). De DMA is gericht tegen bedrijven met een grote marktmacht, zoals Facebook, Apple, Amazon, Microsoft en Google-moederbedrijf Alphabet. De nieuwe regels worden mogelijk volgend jaar van kracht. 

Bedrijven die zich niet aan de DMA houden, kunnen een boete van 4 tot 20 procent van hun wereldwijde jaaromzet krijgen. Voor overtreding van de DSA geldt een maximale boete van 6 procent van de wereldwijde jaaromzet.