Data delen

EU wil verhuizen van data makkelijker maken voor consumenten

24 februari 2022 om 06:43
Laatste update: 24 februari 2022 om 06:43

De Europese Commissie heeft nieuwe regels over het verhuizen van data van allerlei 'slimme' apparaten voorgesteld. Zo moet een autofabrikant data aan een garagebedrijf geven als de auto-eigenaar dat wil.

De Data Act van de Europese Commissie moet het voor consumenten makkelijker maken om gegevens over te dragen die zijn gegenereerd door allerlei apparaten, van slimme gadgets in huis tot elektrische auto's. Het gaat om zogenaamde niet-persoonlijke gegevens: data zonder informatie die een individu identificeert. 

Dat soort data bieden volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager "een massa aan mogelijkheden" voor allerlei nieuwe diensten, maar die worden nog weinig benut. Ze noemt data een "essentiële hulpbron" voor de economische groei van de toekomst.

Verhuizen zonder kosten

Gebruikers moeten gratis toegang krijgen tot hun eigen data, vindt Brussel. En die data ook kosteloos kunnen verhuizen naar een concurrent of delen met een ander bedrijf.

'Kans voor mkb'

De mogelijkheden om data te verhuizen bieden ook kansen voor het mkb, hoopt Vestager, dat nu nog een ongelijke strijd voert met grote techbedrijven die over veel data beschikken.

De voorgestelde Europese 'datawet' moet nog door het Europees Parlement en de EU-landen worden goedgekeurd. Onder andere grote bedrijven zijn kritisch en zullen proberen de plannen veranderd te krijgen.

Dit gaat je online leven veranderen: