Te gevaarlijk: Google Maps stopt met live-verkeersinfo in Oekraïne
Mensenlevens in gevaar

Te gevaarlijk: Google Maps stopt met live-verkeersinfo in Oekraïne

28-02-2022 08:09 Laatste update: 08:42

Google-moederbedrijf Alphabet heeft in Oekraïne een aantal functies met live-gegevens over de drukte op wegen en plaatsen op Google Maps uitgeschakeld. Die gegevens zouden tijdens de oorlog in het land levens in gevaar kunnen brengen.

Voor de veiligheid van de burgers in Oekraïne heeft Google besloten bepaalde functies met live-informatie uit Google Maps te halen. Het bedrijf zegt dat te hebben gedaan na overleg met lokale overheden.

Google Maps laat in het land voortaan geen 'laag' met actuele verkeersgegevens meer zien. Ook toont het niet meer hoe druk het is op openbare plaatsen, zoals winkels. De live-verkeersinformatie wordt in het land alleen nog gebruikt bij de navigatiefunctie in auto's. 

Invasie werd vroeg gespot op Maps

Volgens experts op het gebied van 'open source intelligence' (OSINT) was in de uren voor de Russische invasie donderdagochtend op Google Maps al zeer verdachte drukte op de weg te zien in het Russische grensgebied. Ze zeggen daardoor de militaire operatie als eerste te hebben gezien.

Google Maps toont in veel landen live-verkeersgegevens, waarbij de wegen op de kaart tijdens verkeersopstoppingen oranje of rood kleuren. Het bedrijf gebruikt daar onder andere geanonimiseerde gegevens van Android-telefoons voor.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken?