Cryptomarkten zien blokkade voor Russen niet zitten
Uitzonderingen zijn er ook

Cryptomarkten zien blokkade voor Russen niet zitten

01-03-2022 10:39 Laatste update: 10:40

Handelsplaatsen voor cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum zien over het algemeen geen heil in en blokkade van Russische gebruikers. Dat zou haaks staan op het decentrale systeem van de munten.

Binance, de grootste crypto-handelsplaats, weigert om alle Russische accounts te blokkeren, meldt CNBC. De Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov heeft grote handelsplaatsen gevraagd tot zo'n Russische blokkade verzocht. Door zo'n blokkade zouden de Amerikaanse en Europese sancties lastiger te omzeilen zijn.

Dit weekend zijn veel Russische banken uit het internationale betalingssysteem Swift gegooid. "Het is cruciaal om niet alleen de adressen van Russische en Belarussische politici te bevriezen, maar ook normale gebruikers te saboteren", zei Fedorov dit weekend over zijn wens. Het idee is om normale Russen te laten voelen van de acties van hun leider.

Binance en Coinbase doen niet mee

Binance ziet zo'n enorme blokkade niet zitten. "We gaan niet eenzijdig de accounts van miljoenen onschuldige gebruikers bevriezen", zegt een woordvoerder van Binance. "Crypto is bedoeld om mensen wereldwijd een grotere financiële vrijheid te bieden. Om eenzijdig te besluiten om mensen de toegang tot crypto te ontzeggen, staat haaks op de reden waarom crypto bestaat."

Ook Cionbase, een andere grote cryptomarkt, doet onder het mom van "economische vrijheid" niet mee aan het verzoek van Oekraïne. "Op dit moment stellen wij geen algehele blokkade in op alle Coinbase-transacties met Russische adressen. In plaats daarvan zullen we sancties instellen die al zijn opgelegd, zoals het blokkeren van accounts en transacties van individuen en entiteiten", aldus Coinbase tegenover Vice.

Oekraïense handelsplaats sluit Rusland af

Het kleinere KuCoin stelt zich neutraal op en zegt niets meer te doen dan wettelijk wordt vereist. Ook de Kraken Exchange heeft die houding. "Ik begrijp de gedachte voor dit verzoek maar ondanks mijn respect voor het Oekraïense volk kan Kraken Exchange niet zomaar de accounts van alle Russen bevriezen zonder juridische eisen", stelt ceo Jesse Powell op Twitter.

Dmarket, een NFT-handelsplaats van Oekraïense oorsprong, onderneemt wel actie en bevriest accounts van gebruikers uit Rusland en Belarus. De roebel wordt van het platform geschrapt. Tegoed dat nog op de accounts staat, kan volgens vicepremier Fedorov mogelijk worden geveild en gedoneerd aan de Oekraïense oorlogskas.