Geld inzamelen

Oekraïne gaat eigen NFT's verkopen

3 maart om 17:44
Laatste update: 3 maart om 17:58

Nadat Oekraïne al 50 miljoen euro aan donaties in cryptomunten heeft ontvangen, hoopt de regering nog meer geld in te zamelen door eigen NFT's te gaan aanbieden.

De Oekraïense vice-premier Mykhailo Fedorov kondigde het plan aan in een tweet. Hoe de officiële NFT's van het land zullen worden aangeboden, is nog niet bekend. Vaak gaat het om afbeeldingen die via een internetveiling worden verkocht.

NFT's, non-fungible tokens, zijn digitale eigendomsbewijzen, die dankzij blockchain-technologie niet te vervalsen zijn. Daardoor kan een digitaal bestand als het origineel worden beschouwd. De technologie heeft geleid tot een lucratieve handel: vorig jaar ging er al 36 miljard euro om in de verkoop van NFT's. 

Crypto-donaties

Sinds de Russische invasie heeft de Oekraïense regering opgeroepen om donaties in cryptovaluta te sturen. Dat is mogelijk in onder meer bitcoin, ethereum, solana, dogecoin en polkadot.

Volgens databedrijf Elliptic is er inmiddels al 50 miljoen euro aan cryptovaluta gedoneerd aan de Oekraïense overheid. Daarvan heeft de regering al ruim 14 miljoen uitgegeven.

Deze week werd al een NFT uit de populaire CryptoPunks-verzameling, ter waarde van 200.000 dollar, naar de crypto-portemonnee van de Oekraïense regering gestuurd. Ook werd door een groep activisten in totaal 6,6 miljoen dollar opgehaald door een NFT van de Oekraïense vlag te verkopen aan een pool van donateurs.

De Oekraïense regering had aangekondigd om de cryptomunt-donateurs te belonen met een zogeheten airdrop, een ​​gratis overdracht van een digitaal bezit, om mensen aan te moedigen om te doneren. Maar volgens Fedorov zijn deze plannen inmiddels geschrapt. 

De vice-premier riep eerder crypto-marktplaatsen op om alle Russische accounts te blokkeren. Maar de grote cryptobeurzen zien dat niet zitten

Zo werken NFT's: