Kremlin wil Wikipedia offline vanwege het woord 'invasie'
Russische censuur

Kremlin wil Wikipedia offline vanwege het woord 'invasie'

02-03-2022 10:36 Laatste update: 10:39

De Russische autoriteiten hebben gedreigd om de Russische versie van Wikipedia offline te halen. Dat doen ze onder andere omdat de Wikipedia-pagina de term 'invasie' gebruikt voor de situatie in Oekraïne.

De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor heeft Wikipedia gewaarschuwd dat de online-encyclopedie offline gehaald kan worden. De regering beweert dat de pagina over de Russische invasie van Oekraïne 'illegaal gedeelde informatie' bevat. Wikipedia deelde de aankondiging van Roskomnadzor op Twitter.

De Russische overheid is het niet eens met verwijzingen naar dodelijke slachtoffers onder burgers en kinderen. Ook ontkent Rusland dat er grote aantallen Russische soldaten zouden zijn gesneuveld tijdens de oorlog die vorige week donderdag begon. Volgens The New York Times zijn er in een week tijd al duizenden Russen gestorven tijdens de oorlog.

Rusland zelf gaf nog geen cijfers vrij over gesneuvelde soldaten. Het land beweert enkel dat de verliezen 'veel kleiner' waren dan bij de Oekraïense tegenhangers. Ook ontkent het stellig dat de oorlog burgerslachtoffers heeft gemaakt. Oekraïne beweert dat het intussen al zo’n 5000 Russische soldaten heeft gedood. 

Toenemende censuur

Sinds het begin van de oorlog zet de regering binnenlandse media steeds meer onder druk. Roskomnadzor stuurde vorige week al waarschuwingen naar een tiental mediabedrijven. Media die op een negatieve manier berichten over de oorlog dreigen hun publicatierechten te verliezen.

Rusland onderdrukt elk medium dat de termen 'oorlog' en 'invasie' gebruikt om te beschrijven wat er momenteel in Oekraïne aan de hand is. De regering van Poetin spreekt daarbij alleen van een 'speciale militaire operatie'.

De Wikipedia-pagina staat intussen nog altijd online. Er is een verwijzing toegevoegd naar de dreiging van Roskomnadzor om het van de site te halen. Onder het kopje 'censuur' kunnen gebruikers de meta-verwijzing terugvinden.

Wikipedia vreest blokkade

De organisatie achter Wikipedia zegt op Twitter dat Russische gebruikers moeten verkennen hoe ze Wikipedia kunnen bereiken op alternatieve manieren. Het zou volgens Wikipedia best kunnen dat de site in het land volledig offline wordt gehaald.

Het Kremlin beperkt sinds enkele dagen ook steeds meer de toegang tot westerse sociale media zoals Twitter en Facebook.

Bekijk ook: