Tsjechen die Rusland steunen op sociale media riskeren celstraf
Beperkingen op vrije meningsuiting

Tsjechen die Rusland steunen op sociale media riskeren celstraf

02-03-2022 13:37 Laatste update: 13:37

De Tsjechische regering stelt dat iedere burger die de Russische aanval op Oekraïne in het openbaar steunt vervolgd kan worden. Daarbij riskeren burgers tot drie jaar celstraf.

De procureur-generaal van het land, Igor Stríž, zegt dat 'de huidige situatie rond de aanval van Rusland op Oekraïne gevolgen zou kunnen hebben voor het recht op de vrije meningsuiting'. Hij kondigde aan dat die beperkingen inhouden dat mensen vanaf nu vervolgd kunnen worden als zij publiekelijk hun steun betuigen voor de Russische invasie. Dat zal worden gedaan onder een bestaand kader van wetten die 'het ontkennen, in vraag stellen, goedkeuren van of verantwoorden van genocide' moeten voorkomen.

Het ontkennen van de holocaust en andere genocides is in Tsjechië strafbaar, waarbij celstraffen van zes maanden tot drie jaar kunnen worden opgelegd. Stríž zelf erkent wel dat het niet zo evident zal zijn om mensen te vervolgen.

Ook de politie doet mee

De Tsjechische politie is intussen al een aantal dagen bezig met het actief opsporen van gebruikers op sociale media die pro-Russische content plaatsen. De Tsjechische politie zegt dat 'het niet altijd tactisch of wenselijk' is om elk bericht te bekijken.

"We houden de internetomgeving nauwlettend in de gaten en verontschuldigen ons als we niet op elk bericht reageren", aldus de politie.

Informatieoorlog

Hoewel de middelen die Tsjechië inzet extreem zijn, is het niet het enige land dat maatregelen neemt om de Russische propagandamachine te bestrijden. De EU kondigde al aan dat Russische staatsmedia op het hele grondgebied verbannen worden.

Ook de techbedrijven doen mee. Google, Meta en Twitter namen onder andere al maatregelen om Russische misinformatie aan banden te leggen. Rusland heeft op zijn beurt de toegang tot Facebook en Twitter beperkt. Ook wil het Kremlin onder andere Wikipedia en andere binnenlandse media de mond snoeren

Bekijk ook: