Aanklagers VS onderzoeken schadelijke invloed TikTok op jeugd
Sociale media

Aanklagers VS onderzoeken schadelijke invloed TikTok op jeugd

03-03-2022 06:55 Laatste update: 07:10

Openbare aanklagers uit acht Amerikaanse staten beginnen een onderzoek naar de mogelijk schadelijke effecten van de video-app TikTok op kinderen.

Het onderzoek, aangekondigd door de hoofdaanklager Maura Healey van de staat Massachusetts, richt zich onder andere op de technologie die het bedrijf toepast om jongeren langer aan het telefoonscherm gekluisterd te houden.

"Nu kinderen worstelen met problemen als angsten, sociale druk en depressie, kunnen we niet toestaan dat socialmediabedrijven hun fysieke gezondheid en geestelijke welzijn verder schaden", stelt de aanklager. Het onderzoek moet uitwijzen of functies van TikTok zodanig zijn ontworpen dat ze zulke fysieke of geestelijke problemen veroorzaken of versterken.

TikTok zegt in een reactie veel inspanningen te doen voor het welzijn van gebruikers van de video-app. "We waarderen dat de hoofdaanklagers focussen op de veiligheid van jonge gebruikers. We kijken ernaar uit informatie te delen over de vele veiligheids- en privacymaatregelen die we nemen voor tieners."

Boete en rechtszaken in Nederland

TikTok ligt in meer landen onder vuur vanwege het welzijn van jongeren. De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens legde de app vorig jaar een boete van 750.000 euro op omdat TikTok de privacy van jonge kinderen schond. Informatie die kinderen van TikTok kregen was in het Engels en volgens de toezichthouder daarom niet goed te begrijpen.

In Nederland lopen inmiddels meerdere rechtszaken tegen TikTok, waarbij namens gebruikers vanwege de privacyschendingen in totaal miljarden euro's aan schadevergoeding worden geëist van Bytedance, het Chinese bedrijf achter TikTok.

Europees onderzoek

Een groter Europees onderzoek naar TikTok, uitgevoerd door de Ierse privacywaakhond, gaat dieper in op de verwerking van persoonsgegevens van jongeren onder de 18 jaar. De Ieren onderzoeken ook of app wel goed genoeg controleert of gebruikers niet jonger zijn dan 13 jaar.

Luister ook: