Uber geeft Oekraïense vluchtelingen gratis ritten
Gratis vervoer en donatie-functie

Uber geeft Oekraïense vluchtelingen gratis ritten

03-03-2022 16:46 Laatste update: 16:51

Taxi-app Uber biedt Oekraïense vluchtelingen in Polen gratis ritten aan. Het techbedrijf steunt ook op andere manieren de hulpverlening aan Oekraïense vluchtelingen.

Vluchtelingen aan de Pools-Oekraïense grens krijgen een kortingscode die hen een gratis rit naar de Poolse steden Lublin en Rzeszow geeft. Daarbovenop krijgt personeel van vluchtelingencentra gratis vervoer en levert Uber essentiële goederen aan NGO’s in Polen.

Uber heeft ook al zo’n 60 ton aan voedsel en andere basisbenodigdheden verzameld in Roemenië. Het zal nu samenwerken met het Rode Kruis om die goederen naar gemeenschappen in Oekraïne te brengen. 

Donaties in de app

Uber gaat later deze week ook een feature lanceren waarmee klanten in de VS donaties kunnen doen aan het International Rescue Committee, een NGO die zich inzet voor oorlogsslachtoffers. Later in de week moet die functie ook beschikbaar zijn in andere landen.

Het bedrijf zei dat het voor elke donatie evenveel zelf zal doneren, tot een bedrag van 1 miljoen dollar. Daarbovenop geeft het een half miljoen dollar aan het Internationale Rode Kruis en het World Food Program USA

Uber tijdelijk niet beschikbaar in Oekraïne

Kort nadat de oorlog begon, besloot Uber om de app tijdelijk niet meer aan te bieden in Oekraïne. Dat deed het naar eigen zeggen om de veiligheid van chauffeurs en passagiers te waarborgen. 

Intussen onderzoekt het bedrijf hoe het zijn diensten toch zou kunnen aanbieden in het land. Het zegt rekening te zullen houden met de situatie in elke stad. In een persbericht op de website van Uber zegt het bedrijf dat het “de klok rond werkt om alles te doen wat het kan om de Oekraïense gemeenschappen die door de oorlog getroffen zijn te ondersteunen".

Bekijk ook: