© Sony

Sony en Honda gaan samen elektrische auto's maken

De conceptauto's van Sony lijken er nu echt te gaan komen.

Elektrische auto's

Sony en Honda gaan samen elektrische auto's maken

04-03-2022 08:42 Laatste update: 19:06

De Japanse bedrijven Sony en Honda vormen een joint-venture voor de ontwikkeling van nieuwe elektrische auto's. Het eerste model moet in 2025 verschijnen.

Sony stort zich de komende jaren op de markt van elektrische auto’s. In januari onthulde het Japanse bedrijf al het plan om een nieuwe autotak op te richten. Dat begint nu vorm te krijgen door een nieuwe samenwerking met Honda. De nieuwe joint-venture heeft nog geen naam en heet voorlopig 'New Company'.

Honda zal verantwoordelijk zijn voor de productie van de auto en de dienstverlening aan klanten, terwijl Sony onder meer sensoren, connectiviteit en het dienstenplatform levert. De nieuwe joint-venture krijgt geen eigen fabriek, maar laat de wagens produceren in een Honda-fabriek.

Sony-topman Kenichiro Yoshida zegt dat het bedrijf 'wil bijdragen aan de evolutie van mobiliteit waarin veiligheid, entertainment en aanpassingsvermogen centraal staan'.

Twee Sony-conceptauto's

Sony toonde in januari zijn tweede conceptauto, een SUV met all-wheel drive en zeven zitplaatsen. De auto heeft onder andere 40 sensoren voor rijhulpsystemen en het bedienen van functies met gebaren of spraakcommando’s, 5G-ondersteuning en de mogelijkheid om games te spelen via de cloud.

De eerste conceptcar liet Sony al begin 2020 zien, waarna die sedan ook op de openbare weg werd getest.

Meer techbedrijven gaan auto's maken

Sony is niet het enige techbedrijf dat zich gaat richten op elektrische auto's. Onder andere Xiaomi investeert ook fors in de ontwikkeling van zijn eerste elektrische auto's, die in 2024 van de band moeten rollen. Ook het Chinese Huawei en de grote Taiwanese fabrikant Foxconn, een belangrijke leverancier van Apple, komen met elektrische auto's

Apple werkt al sinds 2014 aan een autoproject, maar wanneer de eerste 'Apple Car' valt te verwachten, blijft onduidelijk. 

Review Hyundai Ioniq 5