Elektrische auto's

Xiaomi komt in 2024 met eerste elektrische auto

19 oktober om 09:09
Laatste update: 19 oktober om 09:18

De Chinese gadgetfabrikant Xiaomi wil in de eerste helft van 2024 zijn eerste elektrische auto op de markt brengen.

Dat heeft Xiaomi-ceo Lei Jun gezegd tijdens een bijeenkomst met aandeelhouders. Details over de elektrische auto's van Xiaomi zijn nog niet bekendgemaakt. Het bedrijf heeft eerder gezegd dat de auto's uiteindelijk zelfrijdend moeten worden.

8,5 miljard euro

In maart kondigde Xiaomi aan de komende tien jaar 8,5 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van elektrische auto's. Vorige maand richtte het een apart bedrijfsonderdeel op voor 'slimme elektrische voertuigen', genaamd Xiaomi EV. Volgens Lei Jun is de lancering van de elektrische Xiaomi-auto's zijn "laatste grote ondernemersproject". 

Van smartphones tot stepjes

Xiaomi is een van de grootste makers van smartphones. Na Samsung en Apple is het momenteel de nummer 3 op de wereldwijde smartphonemarkt. Het bedrijf maakt ook honderden andere verschillende apparaten, van slimme lampen tot airco's. Op de markt van voertuigen was het bedrijf al actief met onder meer eigen e-bikes, elektrische brommers, scooters en stepjes

Concurrentie

Xiaomi's elektrische auto zal het moeten opnemen tegen andere Chinese concurrenten als Nio, Xpeng en BYD. Ook steeds meer grote techbedrijven willen eigen elektrische auto's lanceren in de groeimarkt China. Behalve Huawei werkt ook de Chinese zoekmachine Baidu aan eigen auto's. Dit jaar zouden er in China 1,9 miljoen elektrische auto's worden verkocht, een groei van 51 procent.

Maandag onthulde de grote Taiwanese fabrikant Foxconn, dat onder meer de iPhones voor Apple in elkaar zet, de conceptversies van zijn eerste twee elektrische auto's en een elektrische bus. Foxconn wil die voertuigen voor andere bedrijven gaan maken.

Volgens jarenlange geruchten werkt ook Apple aan een eigen elektrische, zelfrijdende auto.

Elektrische auto kopen? Let op de platforms