Sony wil eigen elektrische auto's op de markt brengen
Elektrische auto's

Sony wil eigen elektrische auto's op de markt brengen

05-01-2022 02:19 Laatste update: 04:11

Sony heeft een nieuw bedrijfsonderdeel opgericht, dat elektrische auto's op de markt moet gaat brengen. Het Japanse bedrijf heeft ook een nieuwe conceptversie van een elektrische SUV laten zien.

Sony-ceo Kenichiro Yoshida kondigde tijdens de techbeurs CES 2022 in Las Vegas aan dat de Sony Group dit voorjaar een apart bedrijf, genaamd Sony Mobility, zal oprichten. Daarmee wil het elektrische auto's gaan introduceren.

Wanneer de eerste Sony-auto op de markt moet komen, is nog niet bekend. Het Japanse bedrijf 'verkent' zijn toetreding tot de EV-markt momenteel.

SUV met 7 zitplekken

Tegelijkertijd toonde Sony op het podium een tweede model van de conceptauto Vision-S. Dat nieuwe model is een SUV terwijl Sony in 2020 al sedan had gepresenteerd. De SUV heeft all-wheel drive en biedt plek aan zeven mensen. De auto heeft twee 200 kW-elektromotoren en de maximumsnelheid is zo'n 180 km/u.

Aan boord zijn 40 sensoren die onder meer worden gebruikt door de rijhulpsystemen, zoals beeldsensoren met een hoge resolutie en lidar-sensoren. De sensoren kunnen ook de eigenaar herkennen en sommige functies zijn met gebaren of spraakcommando's te bedienen. 

5G en PlayStation-games

De nieuwe SUV heeft een groot scherm over de breedte van het dashboard en ondersteunt snel mobiel internet (5G). Bestuurders kunnen zelf het ontwerp van het infotainmentsysteem aanpassen, evenals de geluiden die ze horen bij optrekken of afremmen. De speakers en een streamingdienst aan boord moeten 3-dimensionaal geluid bieden. Ook is het mogelijk om video's te streamen op zowel het panoramische scherm voorin als op de twee schermen achterin.

Volgens Yoshida gaat de auto ook 'game-ervaringen' bieden, doordat de wagen via de cloud games kan streamen vanaf een PlayStation thuis. Concurrent Tesla biedt overigens al de mogelijkheid om games te spelen op het infotainmentsysteem in zijn auto's. 

Sony's nieuwe conceptauto:

Techbedrijven gaan auto's maken

Sony is niet het enige techbedrijf dat zich de komende jaren gaat storten op elektrische auto's. Onder meer het Chinese Xiaomi investeert ook fors in de ontwikkeling van zijn eerste auto's, die in 2024 van de band moeten rollen. De grote Taiwanese fabrikant Foxconn, een belangrijke leverancier van Apple, onthulde onlangs ook zijn eerste elektrische auto's

Apple heeft al overigens sinds 2014 al een autoproject, maar wanneer de eerste 'Apple Car' op de markt zou kunnen komen, blijft onzeker. Google-zusterbedrijf Waymo test ook al jaren zelfrijdende auto's.

Is dit de beste elektrische auto van 2021?