Game-uitgevers Epic en Activision Blizzard stoppen gameverkoop in Rusland
Games niet meer te koop

Game-uitgevers Epic en Activision Blizzard stoppen gameverkoop in Rusland

07-03-2022 12:58 Laatste update: 13:04

Het ene na het andere techbedrijf staakt zijn activiteiten in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Russische gamers kunnen nu geen games van Epic en Activision Blizzard meer kopen.

Activision Blizzard staakt de verkoop van nieuwe games en de verkopen binnen games in Rusland. Dat gebeurt 'zolang het conflict voortduurt', aldus de uitgever van populaire games als Call of Duty en World of Warcraft.

Een dag later kwam Fortnite-uitgever Epic Games met een vergelijkbare verkoopstop voor klanten in Rusland. "We blokkeren de toegang tot communicatiemiddelen niet: de vrije wereld moet alle mogelijkheden tot dialoog open houden", aldus Epic Games. 

Oproep van vicepremier

De twee uitgevers sluiten zich aan bij een groeiende lijst techbedrijven die Rusland vanwege de aanval op Oekraïne afsluiten van hun producten en diensten. Zo kondigde ook Microsoft een verkoopstaking van nieuwe producten en diensten in Rusland aan, inclusief alles rond de Xbox. Begin dit jaar kondigde Microsoft aan dat het Activision Blizzard wil overnemen voor ruim 60 miljard euro.

Nintendo verkoopt momenteel ook geen games in Rusland via zijn eShop, maar dat lijkt een technisch probleem te zijn. Sony PlayStation heeft nog niet gereageerd op het verzoek van de Oekraïense vicepremier Fedorov. Hij vroeg Xbox en PlayStation nadrukkelijk om zich van de Russische markt terug te trekken. Dit weekend kondigde Netflix wel een tijdelijke stop aan voor Rusland.

Geen nieuwe video's op TikTok meer

TikTok blijft beschikbaar in het land, maar blokkeert sinds zondag voor Russen de mogelijkheid om nieuwe video's en livestreams te plaatsen vanwege de zeer strenge nieuwe Russische wet over 'nepnieuws'. Die wet verbiedt het om de waarheid te spreken over de oorlog in Oekraïne.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: