iPhone SE 3

'Nieuwe iPhone SE kan goed zijn voor 10 procent iPhone-verkoop'

apple event iphone se 3 verwachting
7 maart 2022 om 16:16
Laatste update: 8 maart 2022 om 07:43

Apple onthult naar verwachting dinsdagavond een nieuwe betaalbare iPhone. Met de 'iPhone SE 3' kan Apple volgens analisten nieuwe klanten aantrekken die nog niet eerder een iPhone hadden.

Tijdens zijn eerste event van het jaar zal Apple dinsdagavond naar verwachting de iPhone SE 3 onthullen. Deze goedkoopste iPhone zou ondersteuning voor het snellere 5G-internet, de A15-chip en camera-verbeteringen krijgen. Analisten verwachten dat de 'budget-iPhone' niet alleen mensen met een oude iPhone kan laten upgraden, maar dat het nieuwe toestel ook klanten kan aantrekken die nu een goedkope Android-telefoon hebben.

De grote vraag is welk prijskaartje Apple aan de nieuwe telefoon hangt. CFRA Research-analist Angelo Zino verwacht dat Apple dezelfde prijs gaat hanteren als voor de vorige iPhone SE, die in Nederland een vanafprijs van 492 euro heeft. Bij die prijs kan het veel nieuwe klanten opleveren, denkt hij. "De iPhone SE is geschikt voor veel nieuwe kopers van een iPhone, waaronder jongeren, die het toestel cadeau krijgen van hun ouders", aldus Zino tegen Reuters.  

Volgens IDC-analist Ryan Reith zijn de VS, Europa en Japan de belangrijkste markten voor de iPhone SE. Hij denkt dat de iPhone SE 3 na de lancering goed zal zijn voor zo'n 10 procent van de verscheepte iPhones wereldwijd. Analist Ming-chi Kuo verwacht dat Apple dit jaar tussen 25 en 30 miljoen exemplaren van de nieuwe iPhone SE zal verkopen. Vorig jaar verkocht Apple in totaal 233 miljoen iPhones. 

'5G in veel landen niet genoeg'

Niet alle analisten denken dat de iPhone SE 3 genoeg vernieuwingen biedt om een groot verkoopsucces te worden. Runar Bjørhovde van Canalys wijst erop dat 5G-ondersteuning in veel landen momenteel nog "niet goed genoeg is" om een "unieke ervaring" te bieden. Veel nieuwe budget-smartphones van Android-merken hebben ook al langer 5G-ondersteuning. Bovendien gaat de uitrol van 5G in veel landen nog langzaam.

Het design van het nieuwe toestel is volgens Kuo vergelijkbaar met de huidige iPhone SE. Het toestel zou keuze bieden uit 64, 128 en 256 GB opslagcapaciteit en verschijnen in wit, zwart en rood. 

Hier komt Apple mee dit jaar