HBO Max aangeklaagd om delen kijkersdata met Facebook
Privacyzaak

HBO Max aangeklaagd om delen kijkersdata met Facebook

09-03-2022 07:34 Laatste update: 08:13

Twee Amerikaanse abonnees van HBO Max zijn een privacyrechtszaak begonnen tegen HBO. Ze beschuldigen het bedrijf ervan de kijkgeschiedenis van abonnees door te spelen aan Facebook.

HBO zou Facebook klantenlijsten geven, waardoor het socialmediabedrijf het kijkgedrag van de klanten aan hun Facebookprofielen kan koppelen. De twee abonnees stellen dat HBO hier geen toestemming voor vraagt aan gebruikers, waarmee het mediaconcern de federale Video Privacy Protection Act (VPPA) zou overtreden, schrijft Variety.

HBO laat abonnees wel weten dat het cookies gebruikt om gepersonaliseerde advertenties op te stellen, maar de VPPA schrijft voor dat klanten apart toestemming moeten geven voor het delen van hun videokijkgedrag.

Het gaat om een class action-procedure, wat betekent dat andere abonnees zich kunnen aansluiten bij de zaak.

Ook in Nederland gestart

HBO Max is sinds dinsdag ook in Nederland beschikbaar. De streamingdienst ondervond op de eerste dag allerlei technische problemen.  

HBO Max is een van de grootste concurrenten van Netflix. De dienst bundelt in zijn aanbod films en series van HBO, Warner Bros., DC en Cartoon Network. HBO Max onderscheidt zich met het snel streamen van bioscoopfilms van Warner Bros: die zijn 45 dagen na de bioscooppremière al te kijken op HBO Max, zonder meerprijs.

Luister ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s