Congres VS wil strafonderzoek tegen Amazon om misbruik data verkopers

Elektrische bezorgbus van Amazon

Techreus

Congres VS wil strafonderzoek tegen Amazon om misbruik data verkopers

09-03-2022 15:56 Laatste update: 15:56

Een commissie van het Amerikaanse Congres wil dat het ministerie van Justitie een strafrechtelijk onderzoek start naar Amazon. De webwinkelreus zou data van verkopers op zijn platform hebben gebruikt om eigen producten te maken.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de commissie weigert Amazon informatie te geven waar om is gevraagd in een onderzoek naar hoe het bedrijf onafhankelijke verkopers behandelt.

Amazon zou zo proberen te verdoezelen dat het intern gebruikmaakt van data van onafhankelijke verkopers om eigen producten te ontwikkelen. Ook zou het bedrijf de eigen producten voortrekken in de zoekresultaten in zijn webwinkel.

Amazon-leidinggevenden hebben eerder de aantijgingen ontkend. Meerdere Amerikaanse media kregen echter interne documenten in handen waaruit bleek dat werknemers van Amazon gegevens van verkopers routinematig gebruikten om producten voor Amazons eigen merken te ontwikkelen. Ook meerdere ex-Amazon-medewerkers hebben dat gezegd in interviews.

In 2020 werd een langdurig onderzoek naar Amazon, Apple, Facebook en Google afgerond door een speciale antitrustcommissie van het Huis van Afgevaardigden. De conclusie was dat de vier techreuzen een monopoliepositie hebben en dat de antitrustwetgeving moet worden herzien. Amazon is volgens The Wall Street Journal het enige bedrijf zijn dat wordt beschuldigd van het verdoezelen van informatie.

Toenmalig Amazon-ceo Jeff Bezos zei tijdens een hoorzitting in 2020 dat hij niet kon garanderen dat het bedrijfsbeleid door personeel altijd goed werd gevolgd. Bezos beloofde toen een intern onderzoek naar de kwestie te delen met het Congres, maar het bedrijf weigerde dat uiteindelijk te doen.

Waarom je wel/niet bij Amazon moet kopen: