Amazon verzendt geen producten naar Rusland meer
Prime Video ook stopgezet

Amazon verzendt geen producten naar Rusland meer

09-03-2022 21:15 Laatste update: 21:16

Webwinkel Amazon heeft de verzending van producten naar particuliere klanten in Rusland en Belarus opgeschort in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

Amazon voegt zich bij de grote techbedrijven die hun activiteiten in Rusland hebben ingeperkt. "We hebben de verzending van onze producten naar klanten in Rusland en Wit-Rusland opgeschort", zegt het bedrijf.

Verder krijgen Russen en Belarussen voorlopig geen toegang meer tot de streamingdienst Amazon Prime Video. Ook verkoopt Amazon zijn game New World niet meer in Rusland. 

Cloudplatform

Amazon gaat bovendien zijn cloudplatform Amazon Web Services (AWS) sluiten voor nieuwe klanten uit Rusland en Belarus. Amazon zegt in Rusland vooral klanten te hebben die de teams van ontwikkelaars zijn van bedrijven met hoofdkantoren elders. Ook wijst Amazon erop dat klanten van de clouddienst niet mogen dreigen met of aanmoedigen tot geweld, terrorisme of andere ernstige schade. Anders zal de toegang tot AWS worden opgeschort. 

Amazon heeft geen datacenters, infrastructuur of kantoren in Rusland. Met de Russische overheid zegt Amazon al langer geen zaken te doen. Het Kremlin wil sowieso dat overheden geen buitenlandse servers meer gebruiken.

PayPal

Het Amerikaanse betaalbedrijf PayPal heeft intussen ook zijn dienstverlening in Rusland stopgezet. "PayPal staat achter de internationale gemeenschap bij het veroordelen van de gewelddadige militaire agressie van Rusland in Oekraïne", aldus CEO Dan Schulman. De maatregel van PayPal treft ook transacties aan vrienden en familie.  

Eerder kondigden onder andere Apple en Microsoft al aan te stoppen met de verkoop van producten en diensten in Rusland. Ook is Netflix in het land gestopt met streamen.