Google pauzeert verkoop apps in Rusland: 'Betaalsysteem verstoord'
Systeem verstoord

Google pauzeert verkoop apps in Rusland: 'Betaalsysteem verstoord'

10-03-2022 10:49 Laatste update: 11:51

Russen kunnen binnenkort tijdelijk geen Android-apps in de Play Store kopen door problemen met het betaalsysteem. Ook YouTube is door de problemen getroffen, al kunnen Russische YouTubers nog wel via het buitenland geld verdienen aan hun video's.

Google zegt de verkopen van Android-apps in Rusland de komende dagen te "pauzeren" vanwege "verstoringen in het betaalsysteem". De stap volgt nadat Rusland met verschillende sancties is afgesloten van het mondiale betaalverkeer vanwege de aanval op Oekraïne.

Russen kunnen de komende tijd geen Android-apps kopen, geen aankopen binnen apps doen en ook niet betalen voor abonnementen. Bestaande abonnementen lopen door tot de einddatum en kunnen dan niet automatisch verlengd worden. Appmakers die klanten door gebrek aan een betaalmogelijkheid niet willen afsluiten, kunnen de betaling voor de volgende termijn volgens Google tot maximaal een jaar uitstellen.

'Kritieke apps mogelijk gratis maken'

Google stelt ook voor om bepaalde kritieke apps tijdelijk gratis aan te bieden in Rusland. Gratis apps blijven namelijk wel te downloaden, net als apps die Russische Android-gebruikers eerder hebben gekocht. Ook kunnen ontwikkelaars hun apps ook in Rusland nog steeds updaten. Google stelt dat de situatie "snel evolueert" en spoort appmakers aan de statuspagina regelmatig te controleren.

YouTube

Ook YouTube wordt in Rusland getroffen door de problemen met het betaalsysteem. Daardoor worden alle betaalde functies in YouTube tijdelijk opgeschort. YouTube Premium, kanaal-lidmaatschappen, Super Chat en de verkoop van merchandise door YouTubers is tijdelijk niet mogelijk. Eerder waren Google en YouTube in Rusland al gestopt met het verkopen van online advertenties. Russische YouTubers kunnen nog wel geld verdienen via advertenties die worden getoond aan kijkers buiten Rusland.

Google moet ook zoekresultaten schrappen

Google heeft de afgelopen weken verschillende stappen gezet in het kader van de oorlog in Oekraïne. Zo zijn verschillende functies in Google Maps uitgezet om Russisch misbruik te voorkomen en worden de Russische staatsmedia als RT in Oekraïne geblokkeerd door Google.

Brussel wil dat Google ook in de hele Europese Unie nieuws van Russische staatsmedia RT en Sputnik uit de zoekresultaten gaat schrappen, als onderdeel van de sancties. Facebook, Twitter, TikTok en Google's YouTube blokkeren zulke berichten sinds vorige week in Europa.

Het was niet duidelijk of de eis van Europa alleen betrekking had op de sociale media van de staatsmedia; uit nieuwe documenten blijkt dat ook de zoekresultaten moeten worden ontdaan van Russisch staatsnieuws. Dat geldt ook voor posts van mensen die berichten van de staatsmedia doorplaatsen.

Luister ook onze podcast

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s