Meer Google Maps-functies uitgezet na mogelijk misbruik door Russisch leger
'Voor de zekerheid'

Meer Google Maps-functies uitgezet na mogelijk misbruik door Russisch leger

02-03-2022 11:22 Laatste update: 13:09

Google trekt nog een aantal functies van Google Maps terug voor gebruikers in Oekraïne, Belarus en Rusland. Dat doet het bedrijf om misbruik door het Russische leger te voorkomen.

Google Maps schakelde dit weekend al de live-verkeersinfo in Oekraïne uit, om het Russische leger zo niet wijzer te maken. Nu kunnen gebruikers ook geen nieuwe locaties meer toevoegen in Oekraïne, Belarus en Rusland, meldt Google tegenover BuzzFeed. Een woordvoerder stelt dat Google de stappen neemt om 'extra voorzichtig' te zijn.

Dinsdag wezen critici op mogelijk misbruik van Google Maps: locaties die door gebruikers zijn toegevoegd, werden niet veel later gebombardeerd. "De locaties in Google Maps werden aangemaakt op 28 februari, en mensen zagen dat die locaties overeenkomen met plekken waar vandaag raketaanvallen waren", zegt de Oekraïner Oleksandr Balatskyi tegen BuzzFeed.

'Boerderij' als mogelijk raket-doelwit

De door gebruikers toegevoegde locaties verschenen gisteren plotseling, met onder andere de Oekraïense woorden voor boerderij en landbouw. Dergelijke nieuwe locaties zouden op veel plekken in en om de hoofdstad Kiev zijn verschenen. Het is echter niet duidelijk wie die locaties wanneer heeft toegevoegd, en waarom.

Google stelt dat sommige van die 'boerderij'-locaties al ruim een jaar geleden zijn toegevoegd aan Maps. Voor de zekerheid worden alle nieuwe en gewijzigde locaties sinds 24 februari verwijderd van Google Maps in Oekraïne, Belarus en Rusland. Het toevoegen van nieuwe locaties is tijdelijk niet mogelijk.

Geen recensies meer

"Om extra voorzichtig te zijn, verwijderen we toevoegingen van gebruikers zoals foto's video's, recensies en informatie over bedrijven van Google Maps in Oekraïne, Rusland en Belarus sinds de invasie begon, en we blokkeren tijdelijk nieuwe aanpassingen", zegt een Google-woordvoerder tegen BuzzFeed.

Met het schrappen van de recensies op Google Maps verdwijnt ook de sluiproute voor berichten aan Russen waar Anonymous gisteren op wees. De hackersgroep Anonymous spoorde mensen aan om het echte verhaal over de oorlog in Oekraïne aan normale Russen te vertellen via recensies op Google Maps: toen nog een van de weinige open kanalen tussen burgers onder groeiende censuur van Rusland.