© Apple

Apple heeft meer in petto: nieuwe MacBook Air en Mac Mini verwacht

Het dinsdagavond onthulde Apple Studio Display.

Mogelijk met M2-chips

Apple heeft meer in petto: nieuwe MacBook Air en Mac Mini verwacht

10-03-2022 15:59 Laatste update: 16:08

Het eerste Apple-event van dit jaar is nog maar net voorbij of er gaan al geruchten rond over nog meer nieuwe Apple-producten. Het zou gaan om een MacBook Air met een nieuw ontwerp en een Mac mini met de nieuwe M2-chips.

Apple onthulde dinsdag de nieuwe Mac Studio met M1 Ultra-chip en de monitor Studio Display, maar Apple heeft nog meer in petto volgens de nieuwste stroom geruchten. Zo meldt 9to5Mac op basis van ingewijden dat Apple werkt aan twee nieuwe versies van de Mac mini: eentje met nieuwe M2-chip en een met M2 Pro-chip.

De Mac mini was in 2020 de eerste desktopcomputer met Apples eerste eigen Mac-chip, de M1. Inmiddels heeft vrijwel het hele nieuwe Mac-aanbod van Apple de transitie van Intel-chips naar Apple-chips gemaakt: alleen de Mac Pro heeft nog Intel-chips maar dat staat volgens Apple te veranderen. Er zijn ook al drie snellere varianten van de M1: de M1 Pro, M1 Max en M1 Ultra.

'M2 als eerste in nieuwe Mac mini'

Waar de M1-chip is gebaseerd op de Apple A14-chip uit de iPhone 12, is de M2 volgens 9to5Mac gebaseerd op de Apple A15 uit de iPhone 13. De M2 zal dezelfde opstelling krijgen: acht processorkernen, waarvan de helft gericht op hoge prestaties en de helft op efficiëntie. De grafische chip zou dit keer geen acht maar tien kernen krijgen.

De M2 Pro zou twaalf processorkernen krijgen: acht voor hoge prestaties, vier efficiënte, en een grafische chip met tevens tien kernen.

Nieuwe MacBook Air: met M1 of M2?

De M2 wordt ook verwacht in een geheel nieuwe versie van de MacBook Air. Die laptop was samen met de 13-inch MacBook Pro de eerste Apple-laptop met eigen Apple-chips, maar het huidige model gebruikt een ontwerp uit 2019. Het nieuwe ontwerp zou volgens verschillende geruchten meer aansluiten op de nieuwste iMac. Die is hoekiger, verkrijgbaar in verschillende kleuren en gebruikt wit in plaats van zwart als accentkleur.

De doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo trekt de komst van de M2 naar de nieuwe MacBook Air wel in twijfel. Kuo verwacht dat de nieuwe MacBook Air een M1-chip krijgt, mogelijk licht aangepast. Kuo zegt de M2-chip dit jaar niet meer te verwachten.

Verder zou de MacBook Air in tegenstelling tot de nieuwste MacBook Pro-modellen geen miniled-scherm met verbeterd contrast krijgen. Wel noemt Kuo nog steeds het nieuwe ontwerp met meer kleuren.

Luister ook onze podcast:

iMac Pro: toekomst onzeker

De toekomst van de iMac Pro is ook onzeker. Journalist Mark Gurman van Bloomberg verwacht dat Apple opnieuw met een grotere, krachtigere iMac Pro met 27-inch scherm komt, voor naast de reguliere 24-inch iMac. Kuo verwacht een nieuwe iMac Pro en Mac Pro pas volgend jaar.

Verder is er ook nog sprake van een Pro-versie van het dinsdag onthulde Apple Studio Display. Die Pro-variant zou ook 27-inch groot zijn maar miniled in plaats van een regulier lcd-scherm gebruiken voor een verhoogd contrast. Zo'n Pro-variant wordt verwacht in juni, stelt scherm-expert Ross Young.

Kuo verwacht dit jaar dan weer geen nieuwe Apple-producten met miniled-scherm vanwege de kosten. Dat slaat mogelijk ook weer op de iMac Pro, die volgens geruchten in navolging van de MacBook Pro een miniled-scherm zou krijgen.

Apple-event: nieuwe budget-iPhone en HomePod Mini naar Nederland