apple silicon m1 m2 chip imac macbook air maart mei juni
Met M2-chip

'Apple komt in maart en mei met nieuwe Macs waaronder iMac Pro'

21 februari om 13:08
Laatste update: 21 februari om 13:08

Apple zou in maart de eerste nieuwe Macs van dit jaar onthullen, gevolgd door meer nieuwe modellen in mei of juni. Sommige nieuwe Macs krijgen de nieuwe M2-chip.

In juni is het twee jaar geleden dat Apple de overstap van Intel naar eigen chips aankondigde. Het bedrijf verwachtte toen dat de overgang zo'n twee jaar zou duren. De eerste Mac-computers met een eigen Apple-chip waren in 2020 de Mac mini, MacBook Air en MacBook Pro met M1-chip.

Die werden vorig jaar gevolgd door een vernieuwde iMac met die chip, tussendoor nog MacBook Pro met de een iPad Pro en als de nieuwe M1 Pro en M1 Max-chips.

De overstap van Intel naar Apple-chips zal dit jaar worden afgerond, meldt Bloomberg. Dat begint in maart, met vermoedelijk de terugkeer van de iMac Pro.

Nieuwe Macs in maart

De iMac Pro is een grotere uitvoering van de iMac, voorzien van de krachtigere M1 Pro en Max-chips die ook in de MacBook Pro zitten. Het is nog niet duidelijk hoe groot het scherm van de nieuwe iMac Pro wordt, al wijzen geruchten veelal op 27 inch: dezelfde maat als het voorgaande model. De huidige iMac is er alleen in 24 inch.

De volgende lichting nieuwe Macs komt volgens Bloomberg in mei of juni. Het is nog niet duidelijk welke computers dat precies zullen zijn.

M2-chip

In ieder geval zullen dit jaar twee nieuwe Apple-chips verschijnen. De M2 zal de reguliere M1 opvolgen, met naar verwachting een kleine sprong in processorkracht maar een verdubbeling in grafische kracht.

Die M2-chip zou in de MacBook Air met een vernieuwd uiterlijk zitten, in een nieuwe uitvoering van de iMac van vorig jaar, in de Mac mini en mogelijk ook in een vernieuwd instap-model van de MacBook Pro.

Mac Pro

Verder zal er een snellere versie van de M1 Max verschijnen, vermoedelijk gericht op een nieuwe Mac Pro. Die computer voor professioneel gebruik zou half zo groot worden als het huidige exemplaar, waarbij gebruikers de keuze zouden krijgen uit twee of vier M1 Max-chips. Met de overstap van de Mac Pro naar eigen chips zal Apple de transitie naar eigen chips afronden en het Intel-tijdperk achter zich laten.

Waarom Apple met een slimme bril komt