© Venturi Astrolab

Startup ontwikkelt maanbuggy: 'We willen Uber op de maan worden'
Terug naar de maan

Startup ontwikkelt maanbuggy: 'We willen Uber op de maan worden'

14-03-2022 09:10 Laatste update: 09:10

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Venturi Astrolab heeft een prototype van een maanbuggy aangekondigd. Het bedrijf wil een vloot van de voertuigen bouwen om NASA en commerciële bedrijven te helpen een kolonie op de maan en Mars op te richten.

De FLEX, kort voor Flexible Logistics and Exploration, is ontworpen om een aantal taken uit te voeren op het maanoppervlak. Dat kan zowel autonoom als via een afstandsbediening. Als het nodig is, kan de buggy zelfs worden uitgerust met een module waarmee astronauten zijn te vervoeren.

Bovendien kan de maanrover zich 'bukken' om objecten op te rapen. Het vervoert die dan via zijn buik naar andere locaties. FLEX moet vele verschillende soorten voorwerpen kunnen vervoeren, zolang deze maar gebouwd zijn volgens een overeengekomen norm voor afmetingen en vorm.

Prototype getest

Het bedrijf heeft intussen al een eerste prototype van FLEX gebouwd. Dat werd onlangs in het Amerikaanse Death Valley getest. Opvallend is dat de beroemde Canadese astronaut Chris Hadfield, die bij de raad van adviseurs van Venturi Astrolab zit, meereed met het prototype.

Hadfield en andere medewerkers testten daarbij een aantal essentiële functies van FLEX, zoals het oppikken en afleveren van ladingen en het opzetten van verticale zonnepanelen. Volgens het bedrijf is dat een onmisbare technologie voor toekomstige maankolonies.

130 graden onder nul

De oprichters zeggen dat ze veel geleerd hebben uit de tests. Maanrovers moeten overleven in een extreme omgeving. FLEX zal bestendig moeten zijn tegen fijnstof en een grote hoeveelheid straling. Bovendien duren nachten op de maan zo’n twee weken, waarbij temperaturen maar liefst 130 graden onder nul bereiken. 

Volgens het bedrijf zal de buggy daarop voorbereid zijn. Zo zal FLEX uitgerust zijn met voldoende isolatie en batterijcapaciteit om de gruwelijke maannacht te overleven. Zodra de zon weer opkomt, moeten ingebouwde zonnepanelen er bovendien voor zorgen dat de buggy weer elektriciteit genereert.

Terug naar de maan

Het doel van het voertuig is om NASA en bedrijven als zetten, inclusief de eerste vrouw en niet-witte persoon in de geschiedenis. Het bedrijf houdt intussen contact met NASA en SpaceX.

SpaceX heeft vorig jaar het NASA-contract binnengehaald om een maanlander te bouwen. Dat viel bij Jeff Bezos, oprichter van Blue Origin, in het verkeerde keelgat. Hij spande daarvoor een rechtzaak aan, die hij uiteindelijk verloor

Volgens een van de oprichters van het bedrijf, ruimtevaartveteraan Jaret Matthews, zal FLEX alvast aan boord van verschillende voertuigen kunnen meevliegen. Het bedrijf zegt nog niet hoeveel het voertuig zal kosten, maar volgens Matthews is het plan op lange termijn om diensten aan te bieden in plaats van rovers te verkopen. "We willen de UPS, FedEx, en de Uber van de maan worden." 

Bekijk ook: