© Vanced

Google dwingt alternatieve YouTube-app Vanced om te sluiten
YouTube strijdt tegen apps van derden

Google dwingt alternatieve YouTube-app Vanced om te sluiten

14-03-2022 10:47 Laatste update: 11:00

De populaire Android-app Vanced voor het kijken naar YouTube-video's wordt offline gehaald vanwege 'juridische redenen'. Dat hebben de makers van Vance aangekondigd.

In de komende dagen zullen alle downloadlinks van Vanced verwijderd worden. Hoewel de app daarna nog zal blijven werken voor iedereen die het momenteel op een Android-toestel heeft staan, zal het uiteindelijk niet meer werken zonder updates.

De eigenaars van de app zeggen dat ze Vanced verwijderen omwille van 'juridische redenen'. Dat zeggen zij nadat Google een bevel tot stoppen naar hen stuurde. "We werden gevraagd om alle verwijzingen naar 'YouTube' te verwijderen, het logo te veranderen en alle links gerelateerd aan YouTube-producten te verwijderen", zei een woordvoerder van Vanced aan The Verge.

Zonder reclames kijken

Vanced is een populaire Android-app voor YouTube, voornamelijk omdat het gebruikers toelaat om advertenties te blokkeren. Bovendien konden gebruikers ook gesponsorde delen uit video’s overslaan. 

De app biedt ook een donker thema aan en laat gebruikers toe om hun ervaring naar eigen smaak aan te passen. Ook toont de app nog altijd het aantal ‘dislikes’. YouTube toont sinds november vorig jaar zelf niet meer hoe vaak een filmpje een duimpje omlaag krijgt. 

Het is de nieuwste app die sneuvelt in de strijd die Google aangaat met apps van derden voor YouTube. Zo dwong YouTube vorig jaar nog een aantal grote muziekbots op Discord offline. Kort daarna lanceerde het zijn eigen geïntegreerde functie op Discord. 

Bekijk ook: