Geen Instagram maar Rossgram: Russen bouwen alternatief
App speelt in op blokkade

Geen Instagram maar Rossgram: Russen bouwen alternatief

16-03-2022 12:46 Laatste update: 13:22

Een groep Russische softwareontwikkelaars heeft een Russisch alternatief voor het geblokkeerde Instagram aangekondigd, genaamd Rossgram.

Instagram is sinds maandag geblokkeerd in Rusland nadat het door het Kremlin op een lijst van extremistische organisaties werd geplaatst. Dat gebeurde nadat moederbedrijf Meta zijn regels tijdelijk versoepelde, zodat Oekraïense gebruikers ongestraft kunnen oproepen tot geweld tegen de Russische invasie in hun land. 

De ontwikkelaars van Rossgram zeggen al voorbereid te zijn geweest op het Instagram-verbod, waardoor ze hun alternatief snel kunnen lanceren. De dienst lanceert op 28 maart voor het grote publiek met apps voor Android en iOS. Bekende influencers en bedrijven kunnen Rossgram momenteel al testen.

Anders dan Instagram biedt Rossgram ook de mogelijkheid om via crowdfunding geld op te halen en kunnen gebruikers foto's plaatsen waarvoor betaald moet worden.  

Meer Russische alternatieven

De afgelopen tijd zijn in Rusland meerdere alternatieven voor populaire buitenlandse diensten verschenen. Het land heeft in VKontakte al jarenlang een grote concurrent voor Facebook. In november kwam Gazprom Media met Yappy, een Russisch antwoord op TikTok. Staatsbedrijf Rostec lanceerde bovendien een eigen smartphone.