Twee mannen opgepakt om handel in privégegevens
Cybercrime

Twee mannen opgepakt om handel in privégegevens

17-03-2022 13:43 Laatste update: 13:43

Twee mannen uit Noord-Holland worden ervan verdacht dat ze privégegevens van veel mensen hebben verzameld en verkocht. De honderdduizenden gegevens konden misbruikt worden bij pogingen om mensen op te lichten.

De verdachten zijn een 23-jarige man uit Weesp en een 19-jarige man uit Hilversum, meldt de politie. De oudste van de twee werd dinsdag opgepakt, de jongste woensdag.

In hun computers zijn tot nu toe honderdduizenden privégegevens gevonden, maar dit aantal kan nog oplopen omdat het onderzoek nog loopt. Tegelijk kunnen gegevens er dubbel in staan, dus het wil niet automatisch zeggen dat er ook gegevens van honderdduizenden mensen in staan, aldus de politie. Het gaat bijvoorbeeld om namen, telefoonnummers, bankgegevens en BSN's.

Het onderzoek moet ook duidelijk maken hoe de twee aan al die gegevens kwamen, en hoeveel geld ze met hun handel hebben verdiend.

Lucratieve handel

Volgens de politie is de handel in privégegevens 'lucratief'. "De zogenoemde leads worden later gebruikt bij verschillende vormen van oplichting, zoals bankhelpdeskfraude of vriend-in-noodfraude." Door de gegevens weten criminelen erg veel over hun beoogde slachtoffers.
Dat maakt de kans dat hun oplichtingspraktijken slagen aanzienlijk groter. Ook kunnen de gegevens worden misbruikt voor identiteitsfraude of stalking", aldus de politie.

De politie kwam de verdachten door berichten via een chatdienst op het spoor. De aanhoudingen komen voort uit een groot  onderzoek van het Cybercrime Team Oost-Nederland.