Europese missie naar Mars opgeschort door oorlog in Oekraïne
Marsmissie

Europese missie naar Mars opgeschort door oorlog in Oekraïne

17-03-2022 14:22 Laatste update: 14:32

Europa stopt voorlopig met de missie met Rusland om een onbemande verkenner naar de planeet Mars te brengen. Het karretje zou later dit jaar worden gelanceerd.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft dat unaniem besloten vanwege de Russische oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. De ESA zegt volledig achter die sancties te staan. De ESA heeft 22 lidstaten, waaronder Nederland. De organisatie betreurt "de menselijke slachtoffers en tragische gevolgen van de agressie tegen Oekraïne".

Rijdend laboratorium

Tijdens de Exomars-missie moet een door Europa ontwikkeld rijdend laboratorium, de Rosalind Franklin, op Mars onderzoek gaan doen. Rusland zorgde voor het vaartuig dat het karretje naar Mars moet brengen en de lander die het op het oppervlak van Mars moet afzetten.

De ontwikkeling is zo goed als klaar en de lancering stond gepland voor september. In juni volgend jaar zou de verkenner dan moeten aankomen op Mars. De ESA gaat nu op zoek naar een andere manier om het karretje alsnog naar Mars te laten brengen.

Volgende kans pas najaar 2024

Vluchten naar Mars kunnen niet zomaar op elk moment vertrekken, omdat de afstand tussen de beide planeten soms te groot is. Een keer in de ongeveer twee jaar staan de twee planeten dicht bij elkaar, en dat is het ideale moment om de lange en moeilijke oversteek te maken. De komende zogenoemde launch window loopt van augustus tot november dit jaar. De eerstvolgende mogelijkheid om te lanceren is tussen september 2024 en mei 2025. De reis duurt ongeveer negen maanden, dus de Rosalind Franklin zou dan op zijn vroegst tussen juni 2025 en februari 2026 aankomen.

Ruimtevaart was de laatste jaren een van de weinige gebieden waarop Rusland en westerse landen met elkaar samenwerkten. Rusland, Europa, de Verenigde Staten, Canada en Japan beheren samen het internationale ruimtestation ISS. Veel bemanningsleden, onder wie de Nederlandse astronaut André Kuipers, werden gelanceerd vanuit de Russische ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: