EU-landen akkoord met nieuwe regels voor batterijen en accu's

E-bike met verwijderbare accu

'Afvalberg tegengaan'

EU-landen akkoord met nieuwe regels voor batterijen en accu's

17-03-2022 17:39 Laatste update: 18:11

De EU-ministers van Milieu zijn akkoord over nieuwe regels voor batterijen en accu's. Die moeten makkelijker vervangbaar worden en een langere levensduur krijgen.

Nederland is blij met het akkoord, waarmee de 27 lidstaten unaniem instemden. "We moeten groeiende afvalbergen aan batterijen voorkomen. Ze moeten langer meegaan en zoveel mogelijk worden gemaakt uit gerecyclede grondstoffen", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat).

Batterijen en accu's moeten bijvoorbeeld makkelijker uit producten als smartphones en e-bikes zijn te verwijderen, zodat ze kunnen worden vervangen en kunnen worden ingezameld. 

Grondstoffen

Tot 2030 moeten er geleidelijk steeds meer afgedankte batterijen worden ingezameld. Voor draagbare batterijen is dat bijvoorbeeld 70 procent in 2030. Ook komen er speciale inzameldoelstellingen voor accu's in lichte voertuigen, zoals e-bikes, elektrische bromfietsen en e-scooters.

De vaak schaarse grondstoffen waarmee accu's worden gemaakt kunnen er dan worden uitgehaald en voor nieuwe exemplaren worden gebruikt. De EU wil daarmee ook minder afhankelijk worden van grondstoffen uit andere landen.

Nog jaren om voor te bereiden

Accu's en batterijen zijn volgens de lidstaten belangrijk voor groen vervoer, schone energie en voor het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2050. "De nieuwe regels zullen het concurrentievermogen van de Europese industrie bevorderen en meer batterijen beschikbaar maken voor onze overgang naar emissievrije vervoersmiddelen", zegt de Franse minister Barbara Pompili. 

Fabrikanten krijgen vijf tot acht jaar de tijd om zich op de nieuwe regels voor te bereiden. De lidstaten willen de onderhandelingen over definitieve wetgeving binnenkort beginnen met het Europees Parlement.

Vervangen nu niet makkelijk

Momenteel is het vervangen van accu's in tal van apparaten niet gemakkelijk. Zo zijn ze in Samsung-telefoons vastgelijmd en in iPhones zijn ze niet erg makkelijk bereikbaar. De accu's in sommige e-bikes zijn ook vaak moeilijk bereikbaar weggewerkt in het frame. Het is nog niet duidelijk wat de eisen voor makkelijk en veilig vervangen precies zullen inhouden.

Het Amsterdamse Fairphone, dat duurzame smartphones maakt, liet al weten blij te zijn met de Europese plannen. Gebruikers van een Fairphone kunnen niet alleen de accu maar ook de camera's en het scherm vervangen.

"De industrie moet de mentaliteit van 'dun, dunner, dunste' loslaten. Is dun echt mooi, of is duurzaam en gemakkelijk te repareren aantrekkelijker?" zegt Miquel Ballester, ontwerpleider bij Fairphone. "Een telefoon bouwen met een verwijderbare batterij is geen nieuwe uitdaging. Het is meer een terugkeer naar de oude manier van doen."

Kijk ook: