© Bright

Fairphone blij met EU-plan: accu in telefoon moet vervangbaar zijn
Duurzame telefoons

Fairphone blij met EU-plan: accu in telefoon moet vervangbaar zijn

16-03-2022 15:41 Laatste update: 15:40

Het Nederlandse telefoonmerk Fairphone, dat duurzame smartphones maakt, is blij met nieuwe Europese regels rond accu's in gadgets. Het Europees Parlement wil dat nieuwe smartphones en elektrische fietsen vervangbare accu's moeten krijgen.

Fairphone reageert verheugd op de beslissing van het Europees Parlement, laat het Amsterdamse bedrijf weten. "Dit is een essentieel onderdeel van de verlenging van de levensduur van elektronische producten die in Europa worden verkocht. De stemming is een eerste stap in het lange proces om dit tot een verordening te maken en batterijen duurzamer te maken,” aldus de smartphonemaker.

Het bedrijf heeft altijd sterk ingezet op smartphones die vervangbare onderdelen bevatten. Gebruikers kunnen niet alleen de accu vervangen, maar ook de camera en het scherm. Fairphone gebruikt ook materialen die op een eerlijke en duurzame manier zijn verkregen. 

'Hoeksteen van ons ontwerp'

"Vervangbare batterijen zijn de hoeksteen van Fairphone’s ontwerp sinds we begonnen", zegt Miquel Ballester, ontwerpleider bij het bedrijf. Daardoor zijn de smartphones van Fairphone ook dikker, maar dat is volgens Ballester helemaal niet erg.

Volgens de ontwerpleider is dat immers de enige manier om vervangbare accu's te omarmen. "De industrie moet de ‘dun, dunner, dunste’ mentaliteit loslaten. Is dun echt mooi, of is duurzaam en gemakkelijk te repareren aantrekkelijker?"

Volgens Ballester is die vraag niet moeilijk te beantwoorden. Hij zegt dat de trend naar gesloten toestellen zeer nadelig is uitgevallen voor de repareerbaarheid van smartphones en de vervangbaarheid van accu's. "Een telefoon bouwen met een verwijderbare batterij is niet eens een nieuwe uitdaging. Het is meer een terugkeer naar de oude manier van doen."

Smartphones met een missie 

Je koopt de smartphones van Fairphone niet voor hun indrukwekkende technische specificaties. Het bedrijf focust zich op het aanbieden van eerlijke en zo duurzaam mogelijke telefoons. Daarbij kunnen gebruikers onderdelen zoals de camera en het scherm zelf vervangen

Op die manier wil Fairphone ervoor zorgen dat hun smartphones 5 tot 7 jaar lang gebruikt kunnen worden. Voor elke nieuwe Fairphone die verkocht wordt beloofde het bedrijf ook om een oude smartphone te recycleren. Zo hoopt het bedrijf om de torenhoge elektronische afvalberg te helpen verminderen. 

Bekijk ook: