PayPal laat mensen geld naar Oekraïne sturen
PayPal in Oekraïne

PayPal laat mensen geld naar Oekraïne sturen

18-03-2022 09:30 Laatste update: 09:32

Online-betaaldienst PayPal gaat zijn diensten in Oekraïne uitbreiden. Gebruikers in het land kunnen elkaar vanaf nu geld sturen. Ook kunnen klanten zonder kosten geld naar of van Oekraïense accounts sturen.

PayPal kondigt aan dat het vanaf nu peer-to-peer transacties zal aanbieden aan Oekraïense klanten. Ook hoeven mensen die geld naar of van Oekraïense accounts sturen tijdelijk geen transactiekosten meer betalen. Normaal gesproken betalen klanten voor internationale transacties minstens vijf procent aan kosten.

Verder zullen klanten van het belegerde land fondsen van hun PayPal-portemonnee kunnen overplaatsen naar creditcards en betaalkaarten van Mastercard en Visa. De diensten zullen ook beschikbaar zijn voor mensen die het land zijn uitgevlucht. Zij zullen een Oekraïense account kunnen aanmaken vanuit het buitenland. 

250 miljoen gedoneerd

Volgens een brief van het bedrijf aan de Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov, die op Twitter de tech-industrie mobiliseert, hebben klanten van PayPal intussen ook al zo’n 250 miljoen dollar gedoneerd. Dat geld zou worden uitgegeven aan vluchtelingenhulp en humanitaire hulp binnen het land.

De politicus deelde de brief in een tweet. Fedorov staat intussen bekend om deze tactiek, waarmee hij bedrijven publiekelijk onder druk zet om het land te helpen. Twee weken geleden postte de politicus ook al een brief van PayPal waarin het bedrijf aankondigde zijn diensten te zullen stopzetten in Rusland. 

Weinig opties

PayPal is niet het enige betalingsbedrijf dat Oekraïne helpt. Ook concurrent Western Union kondigde vorige week aan dat klanten in het land tijdelijk geen transactiekosten hoeven te betalen voor betalingen naar en van het buitenland. Het bedrijf heeft zijn diensten ook teruggetrokken uit Rusland en bondgenoot Wit-Rusland.

Ook MoneyGram heeft de dienstverlening in Rusland stopgezet stopgezet. Het bedrijf zegt dat het verder ook geld heeft gedoneerd aan Oekraïense hulporganisaties. Ook Wise en Remitly bieden hun diensten niet meer aan in Rusland. 

Intussen blijft Fedorov druk zetten op andere financiële bedrijven. De vicepremier adresseerde gisterenavond nog de aanbieder van online financiële diensten Stripe. "Nu wachten we nog op jullie", aldus Fedorov.

Bekijk ook: