Elon Musk stuurt meer Starlink-ontvangers naar Oekraïne
Internet via de satelliet

Elon Musk stuurt meer Starlink-ontvangers naar Oekraïne

07-03-2022 13:20 Laatste update: 13:24

De Oekraïense president Volodimir Zelensky zegt dat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, meer schotelantennes voor Starlink-internet naar het land stuurt. Starlink is in delen van Oekraïne de enige manier om toegang tot internet te krijgen.

Zelensky zei in een tweet dat Oekraïne deze week een nieuwe lading Starlink-ontvangers voor satellietinternet zal ontvangen. De Oekraïense president zei ook dat hij 'mogelijke ruimteprojecten' heeft besproken met Musk. Daar voegt hij wel aan toe dat die voor na de oorlog zijn.

Starlink wordt sinds eind februari in het land gebruikt, nadat grote delen van de infrastructuur door Rusland vernietigd werden. Musk stuurde de schotels op nadat de vicepremier van het land, Mykhailo Fedorov, op Twitter opriep om hulp aan te bieden. Twee dagen later kwam het eerste pakket aan.

Geen internet zonder Starlink

Op sommige plaatsen in Oekraïne is er volgens Musk geen enkele andere manier meer om toegang te krijgen tot het internet. Daarbij wees de zakenmagnaat vorige week ook meteen op het risico van Starlink. 

"Starlink is op sommige plekken in Oekraïne het enige niet-Russische communicatiesysteem dat nog werkt, dus de kans om een doelwit te worden is hoog. Gebruik het alsjeblieft voorzichtig." Volgens experts kunnen signalen van satellietschotels getraceerd worden met gespecialiseerde vliegtuigen.

Fedorov voert oorlog op Twitter

Mykhailo Fedorov, de 31-jarige vicepremier van Oekraïne, weet maar al te goed hoe hij de online wereld kan gebruiken om technologiebedrijven aan te sporen mee te helpen in het conflict.

Daarbij zet de minister druk op grote bedrijven als Apple, Google, Microsoft en Amazon door officiële brieven te sturen, die hij dan meteen op Twitter publiceert. Het is niet bekend hoe groot de impact daarvan is, maar meerdere grote bedrijven hebben intussen hun verkoop of aanbod van diensten in Rusland beperkt of volledig stopgezet. 

De jonge minister strijdt ook op andere technologische manieren. Zo riep hij op Twitter op om cryptomunten te doneren aan Oekraïne. Intussen heeft het land al meer dan 60 miljoen aan cryptomunten opgehaald, die nu ook echt gebruikt worden om militaire uitrusting te kopen. 

Bekijk ook: