© Porsche

Porsche sprak met Apple over samenwerking

Porsche Taycan Turbo S

Apple Car

Porsche sprak met Apple over samenwerking

18-03-2022 13:35 Laatste update: 16:00

Managers van het Duitse automerk Porsche hebben vorig jaar in de VS met Apple gesproken over mogelijke gezamenlijke projecten.

Porsche-ceo Oliver Blume bevestigde de gesprekken met Apple en enkele andere techbedrijven vandaag tijdens een videogesprek over de jaarcijfers. Hij zei dat Porsche en Apple nauw samenwerken en dat ze "op dezelfde golflengte" zitten, maar dat het nog te vroeg was voor beslissingen over toekomstige projecten. 

Net als veel automerken ondersteunt Porsche al langer Apple CarPlay, dat de iPhone van de bestuurder koppelt aan het infotainmentsysteem van de auto. "We hebben al Apple CarPlay, we zullen dat uitbreiden", aldus Blume.

Formule 1 en eigen laadnetwerk

Blume zei ook dat Porsche overweegt deel te nemen aan de Formule 1. Daarover is echter volgens hem nog geen definitief besluit genomen. Ook Audi zou deelname aan de F1 overwegen. 

Porsche zei vandaag ook dat het in 2030 zo'n 80 procent van zijn omzet uit volledig elektrische auto's wil halen. Ook komt er rond 2025 een nieuwe elektrische versie van de 718. Verder kondigde het Duitse bedrijf aan dat het gaat investeren in een eigen netwerk van openbare snelladers.

Zelfrijdende Apple Car

Over de mogelijke komst van een 'Apple Car' gaan al jaren geruchten. Volgens analisten zou de elektrische en zelfrijdende Apple-auto rond 2025 op de markt kunnen komen, maar dat is allerminst zeker. Meerdere toptechneuten op autogebied zijn de afgelopen maanden juist bij Apple vertrokken.

Het autoproject van Apple, genaamd Titan, kreeg al rond 2014 vorm. De iPhone-maker test in de VS al jaren systemen voor zelfrijdende auto's waarvoor ook testwagens rondrijden op de openbare weg.

Ook gesprekken met Hyundai

Naar verluidt heeft Apple met meerdere autofabrikanten gesproken over een samenwerking bij de bouw van het voertuig. Vorig jaar lekte uit dat Apple onder andere met het Zuid-Koreaanse Hyundai overleg heeft gevoerd. De grote iPhone-fabrikant Foxconn presenteerde onlangs ook al zijn eerste elektrische conceptauto's, die het voor andere bedrijven wil produceren.

Apple kijkt ook naar een mogelijke productie van de auto in de Verenigde Staten. Met de auto zou Apple onder andere de concurrentie aangaan met Tesla, dat belooft dat zijn auto's volledig zelfrijdend worden.

Getest: elektrische Porsche Taycan GTS