Weer toptechneuten vertrokken bij Apple-autoproject
Apple Car

Weer toptechneuten vertrokken bij Apple-autoproject

09-12-2021 09:45 Laatste update: 10:24

Bij het Apple-project voor een zelfrijdende elektrische auto zijn recent opnieuw meerdere topingenieurs vertrokken. De ontwikkeling van Apples eigen auto, die rond 2025 zou moeten verschijnen, zou erg stroef verlopen.

De vertrokken techneuten waren onder andere actief met radarsystemen en batterijen voor de Apple-auto's en zijn overgestapt naar de startups voor vliegende taxi's Joby Aviation en Archer Aviation, meldt Bloomberg.

Eerder dit jaar gingen al minstens zes belangrijke medewerkers van het autoproject van Apple weg, waaronder voormalig leidinggevende Doug Field die naar Ford is vertrokken. Apples autoproject wordt nu geleid door software-ingenieur Kevin Lynch.

Apple wist wel nieuwe mensen aan te trekken voor het project, onder wie voormalig BMW-ingenieur Ulrich Kranz, die ook werkte bij de startup voor zelfrijdende elektrische auto's Canoo. Ook een voormalige software-directeur van Tesla kwam over.

Zelfrijdende auto

Vorige maand werd door bronnen nog gemeld dat Apple de werkzaamheden aan het autoproject aan het versnellen is. Bij die zelfrijdende auto zou menselijk ingrijpen niet nodig zijn en er zijn dan ook geen stuurwiel en rem- en gaspedalen ingebouwd. Apple werkt ook aan eigen batterijtechniek voor het elektrisch aangedreven voertuig.

De auto zal ook sterk zijn geïntegreerd met andere apparaten en diensten van Apple. In het midden van de auto zou een soort iPad-achtig scherm voor bedieningsfuncties moeten komen.

Project Titan

Het autoproject van Apple, genaamd Titan, kreeg al rond 2014 vorm. De lanceerdatum van 2025 is onzeker en hangt af van het afronden van de complexe technologie voor zelfrijdende voertuigen. Apple test in de VS al jaren systemen voor zelfrijdende auto's waarvoor ook testwagens rondrijden op de openbare weg.

Naar verluidt heeft Apple met meerdere automakers gepraat over samenwerking bij de bouw van het voertuig. Eerder dit jaar lekte uit dat Apple onder andere met het Zuid-Koreaanse Hyundai heeft gesproken. De grote iPhone-fabrikant Foxconn presenteerde onlangs ook al zijn eerste elektrische conceptauto's, die het voor andere bedrijven wil produceren.

Mogelijk gemaakt in Amerika

Apple kijkt ook naar een mogelijke productie van de auto in de Verenigde Staten. Met de auto zou Apple onder meer de concurrentie aangaan met Tesla, dat ook al jaren belooft dat zijn auto's volledig zelfrijdend worden.

Meer grote techbedrijven ontwikkelen zelfrijdende auto's. Zo test Google-zusterbedrijf Waymo in de VS al jaren zelfrijdende auto's, maar dat gaat nog altijd niet probleemloos.

Getest: elektrische Porsche Taycan GTS