Rusland: YouTube moet stoppen met bedreigingen tegen Russen
Internet in Rusland

Rusland: YouTube moet stoppen met bedreigingen tegen Russen

18-03-2022 13:55 Laatste update: 13:56

De Russische mediatoezichthouder eist van Google-moederbedrijf Alphabet dat er geen bedreigingen tegen Russische burgers worden gedeeld op YouTube.

Roskomnadzor zegt dat in advertenties op YouTube werd opgeroepen om de communicatiesystemen van de spoorwegnetwerken van Rusland en Wit-Rusland plat te leggen. De toezichthouder noemt dat "acties van terroristische aard". Het zou volgens Roskomnadzor de 'anti-Russische houding van Google' aantonen.

De toezichthouder roept Google op om "zo snel mogelijk te stoppen met het uitzenden van anti-Russische video's" en spreekt van een "doelgerichte campagne om de Russische troepen, media, publieke figuren en de staat als geheel in diskrediet te brengen". Google heeft nog niet gereageerd.

Blokkade dreigt

De bekendmaking van Roskomnadzor is mogelijk de opmaat naar een blokkade van YouTube op Russisch grondgebied. Momenteel zijn Facebook, Twitter en Instagram al geblokkeerd in het land

Advertenties met aantallen doden

YouTube blokkeerde eerder door de Russische staat gefinancierde media wegens het verspreiden van nepnieuws en desinformatie. 

Roskomnadzor had Google onlangs ook al bevolen om te stoppen met het tonen van advertenties met onjuiste informatie over de oorlog in Oekraïne, zoals de aantallen gesneuvelde Russische soldaten en Oekraïense burgers.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: